Італійська лазанья з українських продуктів
Форма 25Х35 (може бути будь-яка, головне щоб із бортиками). 200-250 г листків лазаньї (продається там, де макарони) або тіста філо (продається там, де заморожене листкове тісто) або просто тонкий лаваш, 1 кг фаршу, 2 цибулини, 2 морквини, 3-4 зубці часнику, 0,5 кг помідорів або 200 г кетчупу, можна додати гриби або повністю замінити грибами м’ясо. Для соусу бешамель: 0,5 л молока, 50 г борошна, 50 г масла. А також: 300 г твердого сиру, сіль, перець.
Начинка. Цибулю порізати, моркву потерти, помідори змолоти, сир потерти. Обсмажити до золотистого кольору цибулю, додати моркву, обсмажити, додати фарш, тушкувати 15 хв. Додати кетчуп або перемелені помідори, тушкувати ще 5-10 хв.
Соус бешамель. У сотейнику розтопити масло, додати борошно, злегка обсмажити, помішуючи. Тонкою цівкою влити молоко, весь час помішуючи, нагрівати до густини рідкої сметани. Посолити, додати мускатний горіх або часник. Якщо є гудочки, можна додатково перебити блендером.
У форму викласти шар тіста філо або лаваш або листи лазаньї (прочитайте на упаковці, чи їх треба заздалегідь відварювати – бувають різні), щоб покрили дно форми. Викласти 1/3 начинки, змастити соусом, посипати тертим сиром, знову тісто, фарш, соус, сир, повторити ще раз і накрити тістом. Вилити зверху весь соус, що залишився, сиром. Можна робити більшу або меншу кількість шарів. Запікати при 180 близько 40 хв. За 5 хв до готовності можна посипати тертим сиром.
Спробуйте також приготувати: