Причини виникнення: стрес, серцева недостатність, надлишкове заковтування повітря, порушення мікрофлори, порушення роботи і захворювання шлунково-кишкового тракту, деформація органів травлення, різні хронічні захворювання, погане вироблення ферментів, неправильне, незбалансоване харчування, вживання певних продуктів. Найчастіше метеоризм зумовлюють чорний хліб і зернові продукти, газовані напої, бобові культури, капуста, молочні продукти, яблука, персики і груші.
Симптоми метеоризму легко помітити: важкість і дискомфорт у шлунку. Потім наростає здуття живота і біль у кишківнику та стравоході, розпочинається бродіння у шлунку і виділення газів. Організм намагається всіма способами позбутися газу, наслідком чого є відрижка і гикавка. Нерідко метеоризм може призвести до закрепів.
До метеоризму потрібно поставитися серйозно, оскільки нерідко він є маячком, що сигналізує про захворювання травної системи і порушення обміну речовин. Підвищений вміст газу в організмі небезпечний для людини, бо може спричинити інтоксикацію.
Народні засоби проти метеоризму
- Добре виводять гази з організму кмин і кріп, тож варто частіше додавати їх у різні страви. Допомагають і м’ята, любисток, чебрець, буркун. За 30 хвилин до їди можна з’їсти трішки порошку полину. Страви варто приправляти порошком імбиру або ж приймати його після трапези – по 1/4 чайної ложки.
- Чай гастроентерологи рекомендують замінити на настій насіння кропу чи відвар ромашки або ж вживати легкий несолодкий чай. Подрібнити дві чайні ложки кореня кульбаби і залити склянкою холодної води. Залишити на вісім годин, вживати чотири рази на день по 1/4 склянки.
- Столову ложку насіння моркви (або петрушки) залити склянкою окропу і залишити на ніч у термосі. Вживати гарячим тричі на день по склянці або шість разів на день по половині склянки.
- Подрібнити листя чебрецю і насіння кропу. Змішати по чайній ложці трав і залити склянкою окропу. Настоювати впродовж десяти хвилин під кришкою, після чого довести до кипіння. Залишити знову на десять хвилин і процідити. Вживати теплим щогодини по дві столові ложки.
- З’єднати в однаковій кількості горобину, листя м’яти, кріп і валеріану, залити окропом. Настоювати протягом доби. Вживати двічі на день по 100 мл.
- Столову ложку полину залити склянкою окропу. Злегка остудити, додати трохи меду, щоб усунути гіркоту. Приймати тричі на день перед їдою по 50 мл.
- Натщесерце вранці впродовж десяти днів рекомендують пити свіжовичавлений картопляний сік. Потім треба полежати хоча б 30 хвилин. Після десятиденної перерви можна повторити курс.
Профілактика метеоризму потрібна, щоб уникнути цього явища в майбутньому. Варто усунути зі свого раціону продукти, котрі сприяють скупченню газу в стравоході. Їсти треба небагато, але часто – чотири-п’ять разів на день. Кожен шматочок добре прожувати, тоді він швидко перетравиться. І не можна забувати про прогулянки, спортивні вправи і регулярні обстеження травної системи. Головне в лікуванні в разі метеоризму – комплексний вплив. Вживання ліків не дасть ефекту, якщо не дотримуватися дієти.