Салат «Скибка кавуна»
По 150 г курячого філе (копченого) і печериць, 1 велика варена морквина, 2 вареня яйця, 100–150 г твердого сиру, 1 скл. зерен гранату або помідор або червоний перець, 1 скл. зеленого винограду без кісточок або огірок, 2 зубці часнику, майонез, кілька маслин.
- Моркву, яйця, сир натерти. Гриби нарізати і обсмажити на олії. Часник вичавити і додати до майонезу.
- Виноградинки розрізати уздовж навпіл або дрібно потерти огірки, підсолити, дати стекти соку.
- Викладати шарами, промазуючи майонезом і надаючи форму півмісяця: дрібно нарізане куряче філе, обсмажені гриби, морква, яйця, сир.
- Червону м’якоть кавуна можна зробити, вкривши поверхню «скибки» зернами граната або помідором чи перцем, порізаним дрібними кубиками.
- Зелена шкірка – тертий огірок або порізаний навпіл зелений виноград або січена зелень.
- Білий прошарок – тертий твердий сир. Зернята – шматочки оливок.
- Поставити у холодильник на 40 хв.
Хлібець «Кавунець»
90 мл соку буряка, 1 ст. ложка бурякового жмиху (який залишився після виготовлення соку), 40 мл соку петрушки або шпинату, 2 ст. ложки макухи петрушки, 0,75 скл. чорних родзинок, 0, 75 ч. ложки сухих дріжджів, 50 г масла, 0,5 ч. ложки солі, 25 г цукру, 170 мл молока, 1 яйце, 500–550 г борошна.
- Яйце збити з цукром і сіллю, додати тепле молоко, перемішати, потім додати м’яке масло і віночком збити. Потім поступово додати дріжджі, трохи перемішані з борошном, і борошно, замісити рідкувате тісто.
- Поділити його на 2 частини, потім 1 частину поділити ще на 2 частини. У результаті вийде 3 шматочки. Буряк подрібнити в блендері і віджати сік.
- У найбільшу частину тіста додати сік і трохи макухи буряків. Додати трохи борошна, перемішати, потім додати промиті родзинки. Чим більше родзинок, тим солодший буде хліб. Додаючи борошно, вимісити тісто середньої щільності, накрити, поставити у тепле місце для підйому.
- Петрушку промити, подрібнити в блендері, відкинути на марлю і вичавити сік. До другої частини тіста додати сік і макуху, борошно і замісити.
- У третю частину додати тільки борошно і вимісити. Коли тісто добре підніметься, сформувати хлібець.
- Біле і зелене тісто розкотити однаковими невеликими прямокутниками. На зелений пласт викласти білий, а зверху посередині сформоване у товсту ковбаску червоне тісто. Згорнути рулетом, краї защипнути і перевернути швом вниз.
- Перекласти у форму, змащену маслом, і вкрити рушником. Коли тісто підніметься, запекти за температури 170 ОС 35 хв.
Торт-морозиво «Кавун»
500 г вершків (33%) або сепараторної сметани, 450 г вершків (10%), 5 жовтків, 50 г цукру, 70–100 г цукрової пудри, 150 г ягідного пюре (малинового), 50 г шпинату, 1 пучок м’яти, 20 г крохмалю, 20 г шоколаду або шоколадні краплі.
- Для отримання пюре окремо перетерти через сито ягоди і шпинат (можна заморожений), поставити в холодильник.
- У сотейник всипати цукор, крохмаль і додати жовтки, добре розтерти, влити 450 г вершків 10% жирності і ретельно розмішати, поставити на вогонь і, весь час помішуючи, суміш довести до кипіння. Коли забулькає, відразу прибрати з вогню, накрити харчовою плівкою, уклавши її на поверхню крему, залишити до повного охолодження.
- Вершки (500 г 33% жирності) збити в пишну масу з цукровою пудрою, додати охололий заварний крем, перемішати.
- М’яту ошпарити окропом, відокремити листя від стебел, промокнути паперовим рушником. Листя викласти в ємність, додати 2 ст. ложки морозива, шпинатне пюре і перемолоти блендером.
- Вершкову масу розділити на дві рівні частини. В одну додати м’ятно-шпинатну суміш, перемішати лопаткою.
- Другу частину розділити у пропорції 1:3. Меншу залишити білою, а в більшу додати малинове пюре, перемішати.
- Поставити ємності в морозильну камеру години на 3–4. За цей час морозиво перемішувати міксером або віничком разів 3–4.
- Форму діаметром 20 см вкрити харчовою плівкою. Акуратно викласти біля стінок шар м’ятного морозива, потім шар білого. У ягідне додати шоколадні краплі, викласти в центр і поставити форму в морозильну камеру до повного застигання.
Торт «Для любителів кавунів»
Тісто: 1,5 скл. цукру, 2 яйця, по 200 г масла і сметании, 1 ч. ложка соди, 1 ст. ложка оцту, борошно. Крем: 1,5 скл. цукру, 100 г масла, 1 яйце, 6 ст. ложок борошна, 0,7 л молока, ваніль. Для прикраси: зерна гранати або червоні порічки, зелений виноград, кокосова стружка.
- Приготувати тісто: розтерти масло з цукром, додати сметану, яйця, соду, гашену оцтом. Вимісити з борошном м’яке тісто як на вареники, покласти в холодильник на 1 год.
- Скотити маленькі кульки розміром з квасолину. Випекти в духовці до світло-коричневого кольору.
- Приготувати заварний крем: змішати віничком борошно з частиною молока і яйцем, решту молока з цукром довести майже до кипіння, влити тонкою цівкою борошняну суміш. Постійно помішуючи, проварити до загусання, повністю охолодити.
- Збити міксером масло добіла, потім по ложці вводити заварний крем. У теплий крем всипати кульки і перемішати. Викласти суміш на піднос у вигляді скибки кавуна. Залишити на годинку-другу намокнути, а потім поставити на ніч у холодильник.
- Наступного дня дістати тортик з холодильника. Обсипати поверхню кокосовою стружкою, прикрасити ягодами: кавунову шкірку виноградом, червону м’якоть – порічками.
- Замість кульок можна зробити кілька коржів і дрібно їх поламати.
-
Як вирощувати кавуни, щоб були великі та солодкі
-
Чому влітку обов’язково потрібно їсти кавун: найбільш корисні властивості ягоди