Отець Іван Назарик пояснив, що таке просфора і яке її призначення:
“Просфора – богослужбовий хліб, який використовується під час Божественної Літургії для Євхаристії (Причастя) та для поминання під час проскомидії живих і спочилих. Випікається з пшеничного борошна, води і солі.
На просфорі розміщується зображення хреста з написом ІС.ХС.- НІ.КА. (Ісус Христос – Переможець), а також зображення Пресвятої Богородиці.
На символ двох природ Спасителя – Божественної і Людської – просфори роблять з двох половинок. Без цього літургійного хліба священник не може служити Божественної літургії.
Просфора перекладається з грецької, як «приношення». У стародавній Церкві хліб для здійснення Літургії приносили, як свій дар Богові ті, хто приходив в храм в недільний день для участі в Літургії, тобто всі християни громади.
Просфора зображує хліб Таємної Вечері, який Христос розділив між своїми учнями: І, взявши хліб і вчинивши подяку, розломив і дав їм, проказуючи: Це тіло Моє, що за вас віддається; Це чиніть на спомин про Мене (Лк 22:19). Так було встановлено таїнство Євхаристії, де християни під виглядом хліба і вина споживають Тіло і Кров Спасителя і стають єдині з Ним. Участь в цьому таїнстві – необхідна умова перебування в Церкві для кожного християнина.
Просфора, яка подається після Літургії, є святинею і дозволяється благоговійно споживати віруючим перед споживанням їжі.
Просфору зберігають вдома у святому куті біля святих ікон”.
-
Свячена вода: для чого, скільки, як використовувати. Розвінчуємо міфи
-
Не носіть іконки у гаманці! Чому цього не слід робити, пояснив священник
Post Views: 60