Салат “Чоловічі сльози”
Як розповіла Ольга Сумська, салат має таку назву, тому що чоловіки будуть плакати від задоволення, коли його спробують. Що ж, є однозначний привід перевірити, чи так це. До того ж для його приготування знадобляться інгредієнти, які дуже часто можна знайти в холодильниках багатьох українців.
5 варених яєць, 350 г відвареного курячого філе, 350 г моркви по-корейськи, 350 г майонезу, 350 г маринованих грибів, 200 г твердого сиру, 1 цибулина, 50 мл оцту.
Цибулину нарізати півкільцями, а потім — невеликими кубиками. Покласти її до глибокої ємності, залити окропом та залишити на певний час — це допоможе прибрати гіркий смак. Куряче філе нарізати спочатку тонкими слайсами, а потім подрібнити маленьким кубиком. На тарілку, на якій будете подавати салат, викласти курятину першим рівномірним шаром. Змастити майонезом. Відкинути ошпарену цибулю на сито та злити усю воду. Покласти її до тарілки знову, залити оцтом і дати ще трохи часу, щоб промаринуватись. Мариновані гриби нарізати маленькими шматочками. На курятину, змащену майонезом, викласти цибулю, потім гриби. Зверху потерти чотири зварені яйця. Наступним шаром викласти корейську моркву і знову змастити майонезом. Для останнього шару потерти на салат сир. Щоб прикрасити страву, використати останнє зварене яйце: потерти зверху жовток, а з країв — білок.
Салат “Гранатовий браслет”
Гранатовий браслет не тільки смачний, але і красивий і яскравий. Він легко стане прикрасою будь-якого новорічного столу. Щоб приготувати його знадобляться картопля, буряк, цибуля, курка, майонез, волоські горіхи і, звичайно ж, гранат.
300 г відвареного куряче філе, 300 г вареної картоплі, 300 г вареного буряка, 150 г цибулі, 1 гранат, 300 г майонезу, 50 г волоських горіхів, сіль.
Цибулю нарізати дрібним кубиком та обсмажити її на оливковій олії на невеликому вогні. Філе курки можна нарізати невеликими шматочками або порвати руками. Додати її до цибулі та протушкувати. Трохи підсолити за смаком. Згодом зняти їх з вогню і дати охолонути. Буряк натерти на тертці. Волоські горіхи подрібнити за допомогою ножа або ступки. Їх потрібно змішати разом до однорідності та трохи підсолити. Картоплю теж натерти. Гранат варто попередньо почистити. Можна починати «складати» салат. Одразу візьміть велику тарілку, на якій будете подавати страву. В її центр поставте склянку, перевернуту догори дриґом. Навколо неї викладіть картоплю — це перший шар салату. Зверху трохи змастіть його майонезом. Наступний шар — цибуля з куркою. Його теж потрібно змастити майонезом. Третім шаром викладіть буряк з горіхами та знову вкрийте соусом. Останній шар — гранат. Ним потрібно рівномірно прикрасити салат з усіх боків. Потім обережно дістаньте склянку. Боки отвору теж варто прикрасити зернятами ягоди.
Огірковий салат з тунцем
Більшість святкових салатів не обходяться без майонезу. Крім того, найчастіше вони ситні, але досить важкі для травлення. Салат з огірками, свіжою зеленню, авокадо і тунцем у власному соку завоює місце в серцях людей, які дотримуються правильного харчування.
1 великий огірок, 1 стиглий авокадо, 1 банка тунця, 1−2 невеликих цибулини (краще обрати цибулю-шалот), сік лимону, сіль, перець, свіжа петрушка, рослинна олія для заправки.
Цибулю-шалот дрібно нарізати та залити окропом, щоб прибрати зайву гіркоту. Огірок нарізати півкільцями та висипати у глибоку тарілочку. Листя петрушки подрібнити і додати до огірка. Консервований тунець відкрити, злити з нього сік та додати у миску з салатом. Виделкою його потрібно розірвати на маленькі шматочки. Авокадо розріжте навпіл навколо кісточки та прокрутіть, щоб отримати дві половинки. Якщо воно досить стигле, то дістати його зі шкірки можна за допомогою ложки. М’яке авокадо можна порізати гострим ножем хаотично прямо у тарілці. Злийте воду з цибулі та додайте її у салат. Додайте спеції, олію та лимонний сік — він не дасть авокадо потемнішати. Салат готовий. Для подачі можна прикрасити його помідорками чері, розрізаними навпіл, та листям петрушки.
Салат-закуска з сиром і кальмарами
Кальмар – це смачний і ніжний морепродукт, який можна легко зіпсувати під час приготування. Ольга Сумська розповіла, як його правильно зварити, щоб м’ясо не стало гумовим на смак. З нього виходить смачний і незвичайний салат, який можна подавати на крекерах – така закуска відмінно підійде для фуршету.
350 г кальмара, 150 г сиру, 3 варених курячих яйця, крекери, 60 г майонезу, 4 зубчики часнику, сіль, паприка за смаком, свіжа зелень.
Попередньо закип’ятити воду. У окріп на кілька секунд потрібно занурити очищені тушки кальмарів і майже одразу дістати. Будьте уважні: якщо перетримати кальмарів у гарячій воді хоч трохи, вони стануть «резиновими» на смак. Викласти їх на чисту тарілку та дати охолонути. Варені яйця натерти та перекласти у чисту глибоку мисочку. Далі потрібно дрібно нарізати кальмари: спочатку тоненькою соломкою, а потім — дрібним кубиком. Додати їх до яєць. Сир та зубчик часнику також потрібно натерти і додати у загальну масу. Заправити майонезом, посолити за смаком і перемішати до однорідності. Салат готовий. Для того, щоб його зручно і смачно подати, потрібно взяти крекери (їх можна замінити на тарталетки або хлібці) і викласти на них по декілька ложок салату — в залежності від розміру крекера. Отримані закуски викласти на тарілку, прикрасити гілочками свіжої зелені. За допомогою маленького сита або «ложки» для заварки розсипного чаю посипати готову страву паприкою.