Кухня Рецепти

Паска на вершках

Паска виходить дуже пухкою. Навіть через тиждень вона ані трохи не зачерствіє, а залишиться ніжною і м’якою, немов щойно з печі.

11.04.2017 10:17

Інгредієнти:
На 5 склянок борошна – півтори склянки вершків, 250 г вершкового масла, склянка цукру, 8 яєчних жовтків, по половині склянки родзинок, горіхів і цукатів, чайна ложка солі, ваніль, 100 г дріжджів.

У підігрітих вершках розводимо дріжджі, кладемо половину борошна, ставимо в тепле місце підходити.

Розтираємо жовтки з цукром, додаємо розм’якшене масло, знову розтираємо разом добіла. Миємо родзинки.

Коли опара підійде, кладемо жовтки з маслом і цукром, родзинки, очищені й дрібно нарізані горіхи, цукати. Всипаємо решту борошна, сіль, ваніль, вимішуємо і ставимо тісто у тепле місце, поки не збільшиться в об’ємі удвічі. Знову вимішуємо і раз даємо підійти.

Тепер формуємо з тіста невеликі булки й викладаємо у форми з високими стінками (можна у банки різних розмірів – з-під зеленого горошку, топленого масла, тушонки тощо), змащені зсередини маслом. Дно і стінки форми вистилаємо промасленим з обох боків папером.

Хочете паску легку, повітряну? Заповніть форму на третину висоти. Віддаєте перевагу більш щільному? Тоді заповніть форму до половини. На годину ставте форму в тепло, потім у духовку з температурою 200-220 оС на 60-70 хвилин. Верх зарум’янився? Накрийте змоченим папером, щоб не підгорів.

Нагадуємо, що під час випікання паску не можна зачіпати: повертайте форму обережно, не трусіть – паска може впасти. І навіть готова паска, доки не вистигла, не любить, щоб її трясли, щоб біля неї шуміли. Виймайте її з форми обережно, кладіть на м’яку підстилку.