Плоди різних кольорів по-різному впливають на організм. Якщо раніше дієтологи стверджували, що людина в день має з’їдати п’ять різних видів фруктів і овочів, то тепер вони наполягають на тому, що всі вони мають бути різного кольору.
ЧЕРВОНІ (ягоди, яблука, кавуни, помідори, перець тощо) містять речовину, яка запобігає утворенню ракових клітин, зберігає здоров’я серцево-судинної системи, покращує зір і пам’ять. Вона краще всмоктується, якщо їсти плоди гарячими і з додаванням жирів (олії або сиру).
ЗЕЛЕНІ (зелень, гірки, броколі, горох, цукіні, перець, яблука, виноград тощо) допомагають захиститися від шкідливих ультрафіолетових променів, які вражають очі, попередити утворення катаракти і деяких видів раку.
СИНІ ТА ФІОЛЕТОВІ (ягоди, виноград, сливи, баклажани, червонокачанна капуста тощо) містять речовини, які зміцнюють серцевий м’яз, знижують ризик інсульту, забезпечують емоційну стійкість, нормальний зір, координацію рухів і хорошу пам’ять у людей зрілого віку.
ЖОВТІ ТА ОРАНЖЕВІ (абрикоси, диня, цитрусові, морква, картопля, перець, кукурудза, гарбуз тощо) містять багато бета-каротину, який в організмі перетворюється на вітамін А, корисний для зору. Він допомагає краще бачити при тьмяному світлі, а також зміцнює шкіру, покращує травлення і нормалізує роботу сечовивідної системи.