Домашнє виноградне вино
Я роблю так. Виноград обрізаю після перших морозів. Не мию! Це важливо. Я і від гілочок не відділяю! Тобто кладу всю грону (без гілочок вино не таке терпке). Наповнюю виноградом каструлю 40 л. Добре жмакаю руками і залишаю на кілька днів, щоб жмих піднявся і почався процес бродіння.
Потім через прес відціджую сік. Відливаю десь 1 л соку в каструлю, додаю до нього 1 кг цукру, ставлю на вогонь і підігріваю до розчинення цукру, але не кип’ятити! Виливаю в загальний сік, перемішую пробую на смак. Закисле – знову трохи соку зливаю, додаю цукор, підігріваю до розчинення. Так роблю, поки не доб’юся солодкого смаку. Потім під час бродіння вино стає менш солодким.
Розливаю в 3-літрові банки (неповні) і роблю гідрозатвор: закриваю спеціальними кришками з трубочкою. Десь місяць воно стоїть. Коли вино перестає булькати, стає прозорим, з’являється осад на дні, зціджую, розливаю у чисті банки і ставлю в кладовку.
Рецепт Наталі Панченко
Спробуйте також приготувати:
- Домашнє виноградне вино. Готую за класичним закарпатським рецептом
- Смачне домашнє вино з дрібного винограду. Перевірений рецепт