Рівень сечової кислоти в організмі – один з показників здоров’я. Підвищений її зміст може стати причиною серцево-судинних захворювань, ожиріння, атеросклерозу, а також таких неприємних захворювань, як артрит і подагра. Її кількість в організмі необхідно контролювати і тримати в нормі. Це можна зробити завдяки невеликій зміні раціону.
Харчування при артриті
Якщо страждаєте від артриту або подагри, то вам потрібно ретельно стежити за своїм харчуванням, щоб не дати цим захворюванням розвиватися. Та ж ситуація, якщо маєте підвищений рівень сечової кислоти в крові. Щоб запобігти або вилікувати артрит, вам необхідно обмежити споживання алкоголю, солодкого і продуктів, які багаті пурином. Це морепродукти, птиця, м’ясо. Також варто уникати таких продуктів як гриби, горох, шпинат, спаржа і цвітна капуста.
А ось продукти, які допоможуть тримати рівень сечової кислоти в нормі і не дозволять розвинутися артриту:
Вода
Людському організму потрібна достатня кількість води, щоб нормально функціонувати. Вода сприяє виведенню токсинів з організму. 5-8 склянок води на день допоможуть тримати організм в формі – вживати воду по 2-3 ковтка кожні 20 хвилин.
Ягоди
Вишня містить протизапальні речовини, які допомагають знизити рівень сечової кислоти. Вони запобігають утворенню кристалів, які викликають жахливий біль при відкладенні в суглобах. Також вона запобігає запаленню шляхом нейтралізації кислоти. Такі ягоди, як чорниця і полуниця, теж мають протизапальні властивості. Їх необхідно включити в раціон.
Лайм
Він містить лимонну кислоту – природний розчинник сечової кислоти. Вичавіть половинку лайма в склянку води і пийте два рази в день. Це найкраща профілактика артриту!
Яблука
Яблучна кислота – прекрасний нейтралізатор сечової кислоти. Постійне споживання яблук здатне полегшити біль при артриті та подагрі. Досить одного яблука в день.
Зелений чай
Філіжанка зеленого чаю щодня запобігає накопиченню сечової кислоти в крові, тим самим знижуючи ризик артриту. Можна замінити чорний чай і кава зеленим чаєм. Це принесе вашому організму чимало користі.
Лужні продукти
Вони підвищують лужність крові, що допомагає нейтралізувати дію шкідливої кислоти. У число цих продуктів входять помідори, броколі, огірки.
Омега-3
Продукти, що містять омега-3 жирні кислоти, здатні зменшувати запалення і набряклість. Це такі продукти: волоські горіхи, насіння льону, лосось, скумбрія.
Оливкова олія
Якщо страждаєте від подагри або артриту, то непогано було б перейти на приготування їжі з оливковою олією. Вона багата антиоксидантами і має протизапальні властивості.
Продукти з вмістом вітаміну С
Вітамін С розщеплює сечову кислоту і сприяє її виведенню з організму. Прекрасні джерела вітаміну С: лайм, апельсини, лимони, паприка, ківі і зелені овочі.
Продукти з високим вмістом волокон
Волокна допомагають поглинати сечову кислоту в крові, що полегшує процес виведення її через нирки. Продукти з високим вмістом клітковини: яблука, огірки, морква, овес, банани, броколі, селера, чорниця і груші.