торт спартак

Особливий торт “Спартак”. Смак вас просто вразить!

Мій «Спартак» не тільки найсмачніший з усіх які їла, а й особливий, бо він родом з дитинства. Пекла його мама моєї подруги, а тепер через роки печу я. Рецепт суперовий!

Торт “Спартак” – один з моїх улюблених тортів. Мабуть, нікого зараз не здивуєш “Спартаком”, кожна господиня має свій рецепт. Але мій особливий “Спартак” не тільки найсмачніший з усіх які їла, а й особливий, бо він родом з дитинства. Пекла його мама моєї подруги (він у мене в записнику так і називається – «Спартак від тьоті Свєти»).

У шалених 90-х, коли мої батьки ходили пішки на роботу, щоб на зекономлені гроші купити нам з братом єдині доступні вітаміни – лимони, ми з подругою розважалися тим, що мріяли про… їжу, смачну і щоб багато.

Можна уявити, чим ставав для нас тоді цей торт. То було справжнє свято! Масло не завжди було присутнє в кремі і його заміняли манкою, вона бралася крупинками, але смак від того, нам дітям, не мінявся. Зараз, коли мені деколи розшаровується крем (як от зараз на фото видно), я не поспішаю ставити його на водяну баню, збивати, добиваючись ідеальної текстури, а залишаю, як є, подумки повертаючись в дитинство…

Рецепт торта “Спартак” розрахований на 10 коржів на ціле деко від духовки (40Х30 см), а то досить велика порція. Тому, якщо не плануєте гостину, а печете для своєї сім‘ї з чотирьох людей, сміливо можете брати половину інгредієнтів, пекти 5 коржів, перемащувати, розрізати навпіл і складати один на один.

Торт “Спартак”

  • Коржі: 2 яйця, 2 скл. цукру, 14 ст. ложок молока (обов’язково холодне, кип’ячене), 4 ст. ложки меду, 100 г масла, 2 ч. ложки соди, 6 ст. ложок какао, 900 г борошна. 

Яйця гарно розтерти з цукром в мисці, в якій будете місити тісто. Окремо в банячку на вогні розчинити молоко з медом і маслом. Зняти з вогню і в гаряче кинути гашену соду. В миску до яєць додати какао, перемішати, додати молочну суміш (не чекати, щоб вистигла), поступово додати борошно. Тісто має вийти, як на вареники. Поділити на 10 коржів, розкотити кожен по розміру дека, притрушуючи за потреби борошном, і випікати при 180 приблизно по 5 хв. Тут важливо, щоб корж не був м‘який при дотику, а крихкий і твердий. Але і не перепалити коржі, бо будуть гірчити. І обов’язково кладіть пергамент під кожен корж, бо до бритванки липнуть і ламаються.

  • Крем: 2 л молока, 2 скл. цукру, 500 г масла, 8 яєць, 8 ст. ложок борошна, 2 ст. ложки коньяку. 

Молоко поставити на вогонь, додати цукор, вимішати до розчинення. Паралельно збити вінчиком яйця. У гаряче молоко тоненькою цівкою влити збиті яйця, продовжуючи вимішувати вінчиком, додати по ложці акуратно борошно. Варити, вимішуючи, до загустіння. Дати вистигнути. М‘яке масло гарно збити міксером, по ложці додавати заварний крем, в кінці додати коньяк. Перемастити коржі, дати торту трохи постояти при кімнатній температурі, щоб коржі просочилися, поставити в холодильник на ніч.

Рецепт і фото: Viktoriya Isayenko

Читайте також інші рецепти тортів:

  • Чізкейк з розкішним шоколадним бісквітом, чорницями та “Орео”-мусом

  • Торт “Смакота” з вишневим желе у шоколадному бісквіті. Дійсно, смакота!

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook