Вченим набридло, що люди неправильно їдять морозиво, і вони вивели формулу ідеальної насолоди цим десертом. Зовнішній вигляд отриманого рівняння може деяких навіть налякати, але покрокова інструкція пояснює, як відкрити для себе смак заново, посиливши його у 7 разів, інформує Ukr.Media.
Всі ми любимо поласувати морозивом, але, зазвичай, не замислюємося над його температурою, ні над правильною послідовністю дій. І саме тому вживаємо ласощі неправильно — стверджують вчені.
Доктор Сара Кемп, британський учений-сенсорик і технолог харчування з 30-річним досвідом досліджень сприйняття людини, для великих міжнародних продовольчих компаній спільно з великими виробниками морозива вирішила з’ясувати, як можна максимально розкрити смак цих ласощів.
Шляхом тривалих дослідів і експериментів як на собі, так і на добровольцях, Кемп вивела точну формулу для поїдання десерту, яка записується так:
- (i @ -14 ° C + ½S + UDS + 12s) x 2 = MF*
Виглядає трохи страхітливо, але насправді нічого складного у формулі немає. Це лише наукове написання правильної послідовності дій зі звичайним морозивом, яке дозволить максимізувати смак і задіяти всі смакові рецептори людини.
Головна умова — температура десерту в ложечці повинна дорівнювати -14 градусів за Цельсієм.
Всього рівняння розкладається на 7 кроків, кожен з яких посилює сенсорні відчуття від морозива.
Як правильно їсти морозиво?
- Після вилучення ласощі з морозильної камери залиште його без обгортки в контейнері (якщо воно спочатку продавалося у ванночці, то перекладати його не потрібно) на 15 хвилин для розігріву до температури до — 14 градусів за Цельсієм. Морозиво має бути трохи м’яким на дотик — це дозволить молекулам аромату вивільнятися інтенсивніше.
- Використовуйте дві чайні ложки. Однією потрібно відміряти порції, а іншою — їсти. Відокремте пів-ложки десерту і перекладіть на знаряддя насолоди.
- Тримайте ложку догори дном. Необхідно покласти морозиво прямо на кінчик язика, щоб відчути перші нотки смаку.
- Повільно обертайте ложечку в роті. Вона повинна зробити повний оборот. Намагайтеся відчути не лише смак, але і текстуру, яку приховує десерт.
- Зробіть плавний і глибокий вдих через рот. Це дозволить задіяти верхні рецептори і відчути відтінки смаку, які ми зазвичай не помічаємо.
- Перш ніж проковтнути морозиво, його необхідно тримати в роті протягом 12 секунд. Тільки остаточно розтанувши, воно розкриє весь свій смак.
- Повторюйте всі пункти, поки морозиво не закінчиться.
За словами Сари Кемп, головне — налаштувати себе не на поїдання ласощів, а на отримання задоволення.
Смак дуже важливий, і вашим пріоритетом №1, особливо коли йдеться про морозиво, має бути отримання максимального задоволення від кожної ложечки. Створення цієї наукової формули продемонструвало, наскільки смачним і дивним може бути морозиво, — сказала лікар.