Класична італійська лазанья
Форма 25х17 см. 440 г листів тіста для лазаньї (у мене – домашні), 500 г телячого м’яса (фаршу), 30 мл оливкової олії, 1 морквина, 1 цибулина, 1 стебло селери, 100 мл сухого білого вина (не обов’язково), 80 г томатної пасти (або змолоти 2 невеликих помідора) + 30 г томату на дно форми, 300 мл води або бульйону, сіль, чорний перець, свіжий або сушений базилік, 100 г тертого пармезану (моцарели або голландського).
Соус “Бешамель”
50 г масла, 50 г борошна, 500 мл молока, сіль, перець, базилік, дрібка мускатного горіха.
Приготувати листи тіста (якщо куповані – дивіться на упаковку). У мене домашні листи тіста: відварити в підсоленій киплячій воді з додаванням олії (щоб не злиплися) до двох хвилин, за допомогою сита витягнути і одразу перекласти в каструлю з холодною водою і залишити на 2-3 хв. Листи викласти на пергаментний папір або рушник один біля одного і залишити на пару хвилин, щоб висохли.
Начинка. Цибулю дрібно порізати, моркву потерти, стебло селери – кубиками. Смажити на розігрітій олії цибулю 3 хв, додати моркву (3 хв), додати селеру, накрити кришкою і готувати ще 5 хв на малому вогні. Додати фарш і добре перемішати, посолити і поперчити, за бажанням додати базилік. Готувати близько 5 хв без кришки на середньому вогні, поки м’ясо добре не підрум’яниться. Додати вино, збільшити вогонь і дати йому випаруватися, помішувати. Коли вино повністю випарується, додати томатну пасту і ще раз перемішати.
Соус “Бешамель”
Покласти масло в каструлю з товстим дном і дати йому розтопитися на слабкому вогні. Додати борошно, помішувати, готувати на малому вогні кілька хвилин, посолити і поперчити. Залити потроху молоко, добре перемішавши віничком. Готувати на помірному вогні близько 10 хв, часто помішуючи, поки соус набуде шовковистої консистенції, як рідкий крем. Зняти його з вогню, додати трохи мускатного горіха, перемішати. Час від часу перемішувати, бо зверху утворюється кірочка.
Зібрати. Форму змастити олією. На дно покласти 1/3 начинки, полити томатом (невеликий помідор збити блендером і посолити), накрити шаром листів тіста, знову начинку, на неї – 3-4 ст. ложки соусу “Бешамель”, листки тіста. Останні три шари мають бути такі: тісто – бешамель, тісто. Посипати тертим сиром. Випікайте 30-35 хв (180 ОС) до золотистого кольору. Дати охолонути ще 15 хв. Можна прикрасити свіжим листям базиліку.
Рецепт і фото Лілії Гадач
Читайте також:
-
Швидка лазанья на лаваші з грибами і фаршем. Дуже смачно і не треба возитися з тістом!
-
Лазанья із млинців з грибами та курятиною