У звіті медиків з США, опублікованому в журналі «The Journal of Urology», міститься звіт про проведені дослідження, що стосуються раціону і утворення каменів в нирках. Згідно з цим звітом, щоб уникнути виникнення каменів, досить мати в своєму меню продукти з вмістом кальцію.
Автори даного звіту пишуть, що протягом років детально вивчали зв’язок між харчуванням людини і симптоматичним нефролізом. Їм допомагали в цій справі 225 000 чоловік, серед яких було 30 000 чоловіків і 195 000 жінок, у віці до 60 років. В ході дослідження враховувалися чинники, які впливають на процес утворення каменів в нирках.
В результаті вдалося зрозуміти, що вміст кальцію в продуктах, що вживаються людьми, є одним з факторів (зауважимо, незалежних) зниження ризику утворення каменів. У список продуктів з вмістом кальцію, нагадаємо вам, можна включити: з овочів – всю шкірку, що має зелений колір, буряк, морква, ріпчаста цибуля і огірки; з фруктів – вишню, виноград і ананаси, апельсини, персики; із зелені – кріп, шпинат, петрушку, бадилля молодий ріпи; з ягід – суницю, ожину і полуницю, смородину; кисломолочні продукти. Крім них – квасоля, мигдаль, бджолиний мед і висівки.