Аби яйця смакували всім: поради на Великдень і не тільки

Навіть у такій простій справі, як варити яйця до певної стадії приготування, є багато секретів. А ще важливо навчитися правильно їх чистити.

ЯК ВАРИТИ ЯЙЦЯ

1. Ніколи не варіть яйця одразу з холодильника, тому що дуже холодні яйця, які кладуть в гарячу воду, найімовірніше, тріснуть.

2. Використовуйте таймер чи в гіршому разі – будильник: намагатися здогадатися, скільки варилися яйця, і постійно нагадувати собі поглянути на годинник не варто.

3. Ніколи не переварюйте яйця, тому що тоді жовтки почорніють і білок буде подібний до гуми.

4. Якщо яйця дуже свіжі (менш як чотири дні), варіть їх довше, ніж зазвичай.

5. Завше використовуйте маленьку каструльку: коли надто багато місця, яйця можуть стукнутися одне об одне і потріскатися.

6. Ніколи не доводьте до бурхливого кипіння; варіть їх на середньому вогні.

7. Пам’ятайте, що в яєць є подушечка на тупому кінці, де збирається повітря. Під час варіння там може зібратися тиск і шкаралупа потріскається. Щоб цього уникнути, проколіть яйце з тупого кінця голкою, щоб виходила пара.

ПРИГОТОВАНІ ПО-РІЗНОМУ
Звісно, всі люблять яйця, приготовані по-різному. Ось простий метод варіння яєць, на який можна покластися незалежно від смаку.

Яйця, зварені рідко, спосіб 1
Найперше потрібно налити киплячу воду в маленьку каструлю, щоб вода накривала яйця не більш як на 1 см. Потім швидко, але обережно, з допомогою столової ложки, опустіть яйця у воду по одному. Увімкніть таймер і варіть яйця у киплячій воді рівно 1 хвилину. Далі каструлю потрібно зняти з вогню і накрити її кришкою, знову поставити таймер і відміряти:

– 6 хвилин, щоб вийшов м’який жовток із білком, який тільки-но почав тверднути, але переважно ще залишається рідкуватим;

– 7 хвилин, щоб вийшов більш щільний жовток із цілком застиглим білком.

Яйця, зварені рідко, спосіб 2. 

Ще один спосіб, який спрацьовує так само добре. Цього разу яйця потрібно покласти в каструлю, залити холодною водою, поставити на великий вогонь і, щойно вони закиплять, зменшити вогонь і відміряти час:

– 3 хвилини, якщо ви хочете отримати напіврідке яйце;

– 4 хвилини, щоб білок „схопився”, а жовток залишився рідким;

– 5 хвилин, щоб і жовток, і білок зварилися, але в самій серединці зосталася яскраво-жовта рідка пляма.

Яйця, зварені на твердо

Покласти яйця в каструлю і залити холодною водою. Довести до кипіння, поставити таймер на 6 хвилин, якщо ви хочете яйця ледь рідкуваті в самій серединці, 7 хвилин, якщо ви хочете повністю на твердо зварені яйця.

Потім дуже важливо швидко облити їх холодною водою. Потримайте їх під проточною холодною водою 1 хвилину, потім залиште їх у холодній воді, доки вони не вистигнуть так, щоб їх можна було брати руками – близько 2 хвилин.

ЯК ЇХ ЧИСТИТИ

Почистити варені яйця теж буває непросто, особливо коли яйця надто свіжі. Тому правило номер один – варіть яйця хоча б через 5 днів після дати, коли вони були запаковані. Найпростіше обчистити їх, попередньо розтріскавши шкаралупу по всьому яйцю, під проточною водою, починаючи з тупого кінця. Вода змиє всі маленькі шматочки шкаралупи. Потім яйця знову потрібно покласти в холодну воду, доки вони повністю не вистигнуть. Якщо ви не охолодите яйця швидко, вони й далі варитимуться, переваряться й знову з’явиться проблема почорнілого жовтка.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook