Дарницький хліб
Для закваски: 2,5 ст. ложки закваски, 180 мл води, 180 г житнього борошна.
На одну булку: 300 г закваски, 300 г борошна, 10 г солі, 230 мл води, 1 ст. ложка олії, 1 ст ложка меду.
З вечора перемішати все для закваски і залишити на 16 годин бродити.
Від закваски відокремлюємо 300 г, решта покласти в баночку і в холодильник (стартер для наступного хлібця готовий). Змішати всі інгредієнти для тіста і замісити. Тісто виходить липке, але для житнього хліба так і повинно бути. Накрити тісто кухонним рушником і залишити на 20 хвилин.
Форму для хліба змастити олією, викласти тісто в форму і пригладити мокрою рукою або силіконовою лопаткою. Накрити рушником і залишити від 2 до 4 годин. Тісто має збільшитися в 2 рази.
Духовку прогріти до 250 градусів. Випікати хліб перші 10 хвилин з парою (вниз духовки поставити ємність з гарячою водою). Потім зменшити температуру до 200 градусів, прибрати воду і випікати хліб до готовності ще 40 хвилин. За 5 хвилин до закінчення дістати акуратно хліб з форми і поставити назад в духовку, щоб утворилася хрустка скоринка. Але це робити не обов’язково. Щоб хлібець блищав, можна змастити його 2 рази водою в процесі випікання. Готовий хліб остудити на решітці.