Розмір
Перш ніж купувати шампури, заміряйте ширину свого мангалу! Це головний критерій, на який треба орієнтуватися! Шампур має лягати на мангал таким чином, щоб його краї виступати за край мангала приблизно на 20 см. Інакше перевертати шашлики буде складно і незручно.
Форма
- Короткі і тонкі шампури, схожі на шпажки, підходять для запікання мідій і креветок, міні-шашликів із курятини, риби або овочів.
- Прямі шампури використовують для приготування шашликів і риби. Якщо рибина велика, у неї можна увіткнути одразу два шампура. Тоді при перевертанні риба не буде прокручуватися, а перевертатиметься цілим пластом. Такі шампури набагато зручніше мити, ніж кутові.
- Кутові шампури підходять для шашликів з курячого філе, риби і овочів. Під час смаження на таких шампурах шматочки не зісковзують при перевертанні, а гарно тримаються на шампурі.
Товщина
Це дуже важливий показник! Надто тонкі шампури під вагою шашлику будуть прогинатися. Товщина хорошого шампура має бути не менше 2 мм. На більш масивних шампурах запікають реберця і і цілу птицю.
Матеріал
- Дерев’яні – одноразові шампури. Перед застосуванням їх треба обов’язково замочити у воді на 20 хв, інакше під час випікання вони згорять. Шампури-шпажки підходять для смаження курятини, морепродуктів, грибів і овочів, а ще вони ідеальні для порційної подачі страв.
- Металеві шампури можуть бути з нержавіючої сталі або й навіть ручної роботи – ковані. Такі ідеально підходять для приготування м’яса.
Ручка
Недорогі шампури мають ручку-продовження у вигляді петлі. Під час смаження на багатті така ручка може сильно нагріватися. Дерев’яні ручки не дають обпектися, але за неправильної експлуатації або якщо вони неякісні – можуть загорітися.
Post Views: 32