Короваї молодятам мають пекти матері

Вдовам, розлученим та сварливим господиням коровай пекти не можна. Дуже добре, коли матері (хрещені, тітки, сестри) своїм дітям коровай печуть самі!

Коровай печуть лише ті господині, в котрих у сім’ї лад і спокій. Вдовам, розлученим та сварливим господиням коровай пекти не можна. Дуже добре, коли матері (хрещені, тітки, сестри) своїм дітям коровай печуть самі! Нехай він буде простесенький, з трьома квіточками та барвінком, проте з думкою про щастя молодят. Коровай має бути прикрашений фігурками з тіста, а не мастикою, бо це обрядовий хліб, традиція, яка має сакральне значення.

Інгредієнти:

2 л молока, 5 яєць, 25 жовтків, 600 г масла (маргарину), 1,5 л цукру, 250 г дріжджів, 2–3 ст. ложки меду, 0,5 скл. олії, приблизно 6 кг борошна, родзинки, ванілін.

Молоко закип’ятити, розчинити в ньому 1 л цукру, зробити опару. Решту цукру (0,5 л) збити з яйцями. Замісити тісто. Мед та олію додавати вкінці, коли майже вимісили тісто.

Каструлі змастити смальцем, вистелити пергаментом. Пекти спочатку за температури 200 °С 15 хв, прикрити папером. Потім перший поверх ще 1,5 год за 175 °С. Другий поверх – ще 1 год.

Цей рецепт на 3-поверховий коровай (виходить приблизно 8–9 кг тіста). На 1 поверх каструля діаметром 30 см (4,2 кг тіста), на 2 поверх каструля 22–24 см (2,5 кг тіста), на третій поверх каструля 14 см (0,5 кг тіста). З порції виходить ще одна хлібина на пробу і 2-поверховий і ще одна хлібинка. Поверхи скріплюють дерев’яними паличками.

Для прикрашання короваю краще взяти якесь фото за взірець. Тісто для прикрас замішувати з борошна (0,5 скл.) і води (3 ст. ложки). Без цукру! Вимішувати, доки стане тугим і його можна буде розкачувати до прозорості. Троянди робити з кружечків, накладаючи один на другий і формуючи бутон та квітку. Намисто робити, видавлюючи кружечки та обсмажуючи в олії, як пампушки, потім нанизувати на нитку. Прикраси викладати вже на майже готовий коровай, змащений жовтком, за 15–20 хв до готовності, змастити білком.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook