Пляцок “Орхідея”
Тісто: 3 яйця, 1 скл. цукру, 1 ч. ложка амонію (погасити сметаною), 3 ст. ложка какао, 2 скл. борошна, 1 ч. ложка соди (погасити оцтом) або 2 ч. ложки розпушувача, 2 ст. ложки олії, щипка солі.
Яйця збити, додати цукор, олію, поступово додаюти решту інгредієнтів і знову збити. Тісто має вийти консистенції густої сметани. Спекти з цього два коржі або один великий і розрізати на дві частини.
Безе: 4 білки, 1 скл. цукру, 100 г кокосової стружки, 1/2скл. підсмажених посічених горіхів.
Збити білки, поступово додати цукор. Коли все добре зіб’ється, додати кокосову стружку і горіхи, акуратно перемішати. Сушити при мінімальній температурі, щоб стало тверде. Для пляцка необхідно зробити два таких безе.
Крем: 4 жовтки, 1 скл. цукру, 250 г молока, 800 г масла, 4 подвійні штуки зефіру, 300 г мармеладу.
Жовтки збити з цукром, а молоко довести до кипіння і влити, помішуючи, до жовтків. Масу поставити на невеликий вогонь, довести до кипіння, помішуючи, щоб не пригоріло. Зняти з вогню, охолодити масу до кімнатної температури. Масло кімнатної температури збити до пишноти й по одній ложці, постійно збиваючи, додавати до нього масу. Мармелад і зефір порізати поздовж. Шматочки зефіру мають бути в 1 см товщиною, а мармеладки – по 0,5 см.
Збирати пляцок в такому порядку: темний корж змазати кремом, викласти шар зефіру, знову змазати кремом. Тоді викласти безе, крем, тонкий шар мармеладу, змазати кремом ще раз і викласти темний корж.
Рецепт і фото Юлії Пилипенко