Пляцок “Очі цариці”
Білий корж: 6 білків, 1,5 скл. цукру, 1 скл. крохмалю, 1 ст. ложка оцту, 1/3 скл. олії.
Темний корж: 6 жовтків, 2 яйця, 6 ст. ложок цукру, 4 ст. ложки борошна, 1 ч. ложка розпушувача для тіста, 2 ст. ложки какао,
1/3 скл. олії.
Заварний крем: 1 і 3/4 скл. молока, 1 п. ванільного пудингу, 2 ст. ложки цукру, 1 п. ванільного цукру, 1 п. масла.
Крім цього: 2 зелених желе, 180 г печива савоярді, шоколад, горіхи.
Для просочення печива: 1 ч. ложка розчинної кави, 1/2 скл. окропу, 1 ч. ложка цукру.
Світлий корж
Білки збити з цукром. Додати решту інгредієнтів і акуратно перемішати.
Темний корж
Збити жовтки з цукром. Додати борошно, розпушувач, какао й олію. Добре вимішати.
Вилити тісто у форму 33×23 см для випічки, чергуючи темне і світле тісто. Обережно перемішати виделкою. Випікати при температурі 180 градусів 35 хвилин, остудити, розрізати на дві частини.
Зварити заварний крем. Остудити. Масло збити зі заварним кремом.
Заварити каву, підсолодити, охолодити. Замочити печиво. Розчинити желе в 1/2 л окропу, остудити.
Зібрати торт. Корж змастити кремом, викласти печиво, замочене в каві, желе, знову змастити усе кремом і викласти корж. Залити торт шоколадом і посипати подрібненими горіхами.