Їмо – смачно, худнемо – швидко
За словами ендокринолога Лариси Джанкарашвілі, аби забезпечити стабільне поступове зниження ваги, середні показники добової енергетичної цінності раціону повинні становити для чоловіків 1200–1800 ккал, а для жінок – 1000–1200 ккал.
Потрібно оцінювати калорійність кожного продукту і надавати перевагу тим, які забезпечують відчуття ситості, але не сприяють збільшенню ваги. Також треба поступово збільшувати фізичну активність. Потрібно пам’ятати, що тіло – це наш багаж: чим він більший, тим життя коротше. Надмірна вага та ожиріння – це серйозна хронічна патологія, яка призводить до розвитку численних захворювань та ускладнень.
«Зимова веселка»
300 г курячого філе, 2 скибки гарбуза, 4 картоплини, 2 цибулини, 3 ст. ложки олії, сіль, перець, чебрець сушений, 3 зубці часнику
Розігріти духовку до 200 ºС. Пластинами нарізати філе, картоплю і гарбуз, кільцями – цибулю. Викласти у глибоку миску, додати спеції та часник і перемішати. Змастити деко олією і викласти всі складники, чергуючи: картопля, гарбуз, курка, цибуля, картопля і т.д. Поставити в духовку на 40 хв. Дістати деко з духовки, можна посипати тертим сиром. Запікати ще 10 хв.
Капустяні млинці
350 г капусти, 250 г води, 1 ч. ложка солі, зелена цибуля, 150 г борошна, 3 яйця
Капусту пропустити через м’ясорубку чи подрібнити кухонним комбайном. Додати яйця, сіль, перець, воду і подрібнити усе за допомогою блендера. Вимішати з порізаною зеленою цибулею. Смажити на розпеченій пательні, змастивши її невеликою кількістю олії. Викладати невеличкі млинці столовою ложкою. Смакують і гарячими, і холодними.
Яблучний пиріг
4–5 яблук, 100–150 г масла. Для сухої суміші: по 1 скл. манки, борошна і цукру, 1,5–2 ч. ложки розпушувача для тіста (можна замінити содою), ванілін
Для сухої суміші змішати всі складники. Яблука натерти. У змазану форму викладати шарами: суха суміш, яблука, суміш, яблука, суміш, натерте або нарізане тонкими пластинами охолоджене масло. Випікати при 180ºС 40–45 хв. Перед їжею трохи холодити.
Салат «Вітамінний»
250 г селери, 250 г яблук, 100 г горіхів, 100 г моркви, 4 ст. ложки вершків або йогурта, 2 ст. ложки лимонного соку, сіль
Селеру нарізати соломкою, моркву натерти, яблука почистити і нарізати кубиками, подрібнити горіхи, все змішати. Заправити соусом з вершків, лимонного соку і солі. (Можна також додавати моркву або заправляти йогуртом). Прикрасити скибками яблук і горіхами, поставити на 2 год в холодильник.
«Вершкова ніжність»
По 250 г брюссельської капусти та курячого філе, 1/2 скл. вершків, 20 г масла, по 50 г зелені кропу, петрушки, селери, 1 цибулина, сіль, перець за смаком
Капусту злегка відварити. Філе зварити майже до готовності. Укласти в каструлю нарізану кільцями цибулю, потім куряче філе, нарізану брюссельську капусту. Залити бульйоном з-під філе так, щоб продукти були покриті бульйоном приблизно на палець. Посолити, поперчити. У процесі варіння додати масло і вершки. При подачі на стіл посипати подрібненою зеленню.
Апельсиновий салат з пекінської капусти
1/4 капустини, по 1 морквині, яблуку і апельсину, 50 г горіхів, сіль, перець, 1-2 ст. ложки олії, зелень
Капусту тонко нашаткувати, скласти в миску, посолити і добре пом’яти. Моркву дрібно натерти, змішати з капустою. Яблуко (зі шкіркою) нарізати тонкими скибочками. Горіхи крупно посікти. Змішати всі інгредієнти. Для соусу сік одного апельсина змішати з оливковою олією і полити салат. Перемішати, дати настоятися протягом години, додати дрібно нарізану зелень і подати на стіл.
Огірковий суп на кисляку
2 огірка, 1 зубець часнику, по 0,5 скл. кисляку і води, по 1 ст. ложці олії і товчених волоських горіхів, 1 ч. ложка січеного кропу, 1 варене яйце, сіль
Огірки почистити від шкірки, нарізати дрібними кубиками. Збити з водою кисле молоко, залити огірки, додати часник, розтертий з сіллю, заправити олією і кропом, додати порізане яйце. При подачі посипати потовченими горіхами.