узвар

Узвар: п’ять найсмачніших рецептів узвару

Узвар – це не тільки смачний напій, а й дуже корисний, адже містить багато вітамінів та мікроелементів. Він чудово тонізує і зміцнює імунітет. А ще без нього неможливо уявити стіл на Святвечір і Різдво. Для вас ми зібрали традиційні та оригінальні рецепти узвару.

Узвар та кутя – дві головні страви на Святвечір. А ще це один з найдавніших українських напоїв, який є не тільки дуже смачним, а й надзвичайно корисним. Тому радимо готувати узвар не лише на Різдво, а й повсякчас. Для вас підготували п’ять найсмачніших рецептів узвару.

Традиційний узвар

  • По 2 жмені сушених яблук і груш, по 1 жмені родзинок і чорносливу, 5 л води. Цукор або мед за бажанням.

Сухофрукти помити під проточною водою, залити холодною водою, накрити кришкою, довести до кипіння, варити на мінімальному вогні 15 хв. Ніч настояти, процідити, за потреби, підсолодити.

Узвар з курагою

  • 1 скл. сушених яблук, по 100 г кураги і родзинок, 2 л води, 100 г цукру.

Сухофрукти помити під проточною водою. Яблука залити холодною водою, накрити кришкою, довести до кипіння, варити на мінімальному вогні 10 хв, додати курагу, варити 10 хв, додати родзинки, варити 5 хв. Ніч настояти, процідити, за потреби, підсолодити.

Узвар з шипшиною

  • По 100 г сушених яблук, груш, чорносливу і шипшини, сік 1 лимона, 5 л води, цукор.

Шипшину почавити качалкою або молотком для відбивних, засипати в термос, залити 1 л окропу, настояти ніч. Сухофрукти промити, залити 4 л води, проварити 15 хв, настояти ніч. Змішати два настої, додати сік лимона і цукор або мед за смаком.

Узвар з прянощами

  • По 100 г сушених яблук і груш, по 50 г чорносливу, родзинок і кураги, 1 ч. ложка кориці або 2 палички, 4 бутони гвоздики, 4 горошини духмяного перцю, дрібка мускатного горіха, шматочок кореня імбиру, 1 лимон, 4 л води.

Сухофрукти помити під проточною водою. Яблука і груші залити холодною водою, накрити кришкою, довести до кипіння, варити на мінімальному вогні 10 хв, додати курагу і чорнослив, варити 10 хв, додати родзинки, варити 5 хв, додати спеції, сік лимона і його цедру, проварити 1-3 хв. Ніч настояти, процідити, за потреби, підсолодити.

Журавлинний узвар

  • 2 скл. журавлини, 3-4 свіжих яблука, по 100 г родзинок і кураги, 2,5 л води.

Журавлину перетерти на пюре, процідити через сито. Жмих покласти у каструлю, залити водою, довести до кипіння, процідити. До відвару додати порізані кубиками яблука, курагу і родзинки, варити 20 хв, додати журавлинне пюре. Настояти ніч.

Спробуйте також приготувати:
 

 

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook