Звісно, можна заперечувати: раз на рік шоколадний заєць нікому не нашкодив і взагалі – скільки там цих свят. Але, будьмо відвертими, мало хто й не у святкові дні дотримується суворих обмежень щодо споживання цукру. А в грудні починається справжнє цукрове бомбардування. Ексочільниця МОЗ Уляна Супрун наголошує, що цукерки – один із найгірших подарунків дітям.
Від цукру – ожиріння та діабет
Передусім важливо пам’ятати, що надмірне споживання цукру протягом тривалого часу призводить до набору ваги та збільшує ризики ожиріння, проблем із зубами та підвищення ризику появи серцево-судинних хвороб, діабету та деяких видів раку. Зокрема, від солодкого страждає мікрофлора кишківника, а якщо солодощами заміняти повноцінні прийоми їжі – це може створити брак вітамінів, мікроелементів та поживних речовин в організмі.
До того ж, зауважте результати першого загальнонаціонального дослідження про харчування українців, зокрема дітей. Якщо коротко: українські діти споживають занадто багато солодкого. Діти молодшого віку (1-3 років) – 47 грамів на день, дошкільнята (4-6 років) – 56 грамів на день, підлітки (7-14 років) – 67 грамів на день. І це при тому, що норми споживання вільного цукру для дорослих, визначені ВООЗ, 25 грамів на день, максимально – до 50 грамів на день. (Вільний цукор – той цукор, який додається до харчових продуктів, а також природно міститься у меді, фруктових соках, смузі).
Додайте це до магазинних солодощів, які дуже часто містять не лише цукор, а й різні підсолоджувачі, солі, консерванти. Нерідко в них є також трансжири, які підвищують ризики виникнення онкологічних та серцево-судинних хвороб. Раціон з високим вмістом трансжирів підвищує ризик виникнення серцево-судинних хвороб на 21 %, а смертність – на 28 %. Зокрема, впливає на імунні реакції організму, що загрожує запаленнями. Нині в багатьох країнах світу діють норми по обмеженню використання трансжирів у харчових продуктах.
ВООЗ розпочала глобальну кампанію REPLACE, яка передбачає повну відмову від трансжирів до 2023 року. Поки в Україні дозволено використовувати трансжири в харчових продуктах, потрібно самостійно піклуватися про себе і своїх дітей. Тож завжди звертайте увагу на етикетки цукерок, а також печива. Якщо ви бачите слова “гідрогенізовані рослинні жири”, залиште такі солодощі на полиці.
Скільки ж цукру може бути в раціоні дітей, щоби це не приносило шкоди для здоров’я?
Національна служба здоров’я Британії рекомендує: для дітей 4-6 років – до 19 грамів на день, для дітей 7-10 років – до 24 грамів на день, дітям старше 11 років та дорослим рекомендують до 30 грамів на день. Для дітей, молодших чотирьох років, рекомендовано уникати підсолодженої їжі, а також напоїв. Солодощі, які готують без білого цукру (зокрема з додаванням меду, агавового сиропу, коричневого цукру) подаються, як більш здорова альтернатива. Проте їхнє споживання також необхідно обмежувати.
То що ж залишати дітей без смаколиків?
Асоціацію “цукерки = свято” вигадали дорослі. Для дітей головне турбота, яку можна проявити іншими способами. Проведіть вільний час разом: відвідайте виставку, парк, побавтеся вдома – варіантів безліч, обирайте ті, що до душі.
А якщо все ж таки збираєтеся подарувати дитині смаколик, надавайте перевагу різноманітним фруктам, солодощам з сухофруктів, пастилі. Ще кращою альтернативою буде спільне приготування домашніх солодощів. Таким чином ви будете впевнені в якості продуктів, які використаєте, а для дітей це буде не просто цукерка чи шматок торта, а проведений час із батьками.