У глінтвейн іноді додають ром, коньяк, лікери, лимон, але в такій кількості, що смак напою ці добавки не змінюють, проте надають йому приємний аромат.
Назва напою походить з німецької і перекладається як «палюче вино». Перші рецепти глінтвейну були відомі в Стародавньому Римі. Тоді вино змішували із прянощами, але не нагрівали. Гаряче вино з’явилося у середньовіччі в країнах Північної Європи, Британії й Скандинавії. Напій виготовлявся на основі бордо або кларету й присмачувався травою галангал. Аби приготувати смачний глінтвейн, додають різні прянощі. Це кориця, гвоздика, мускатний горіх, кардамон та духмяний перець. При нагріванні глінтвейну весь алкоголь із вина випаровується, залишається лише невелика його частина.П
Під час приготування глінтвейну існує кілька важливих правил:
– Глінтвейн не має закипати. Нагрівати вино слід у вогнетривкому посуді до тих пір, поки не зникне біла піна.
– Ідеально підходять червоні, сухі і не міцні вина.
– Вино, яке входить до складу напою, слід вживати відразу після нагріву, щоб воно не втратило смакові якості.
Класичний
Пляшка червоного сухого вина, 2 ст л меду, 1 апельсин, 1 яблуко, 1 ч л тертого імбиру, ¼ ч л мускатного горіха, 2 палички кориці, гвоздика за смаком
У каструлі змішати гвоздику, мускатний горіх, корицю, імбир. Додати 100 мл води, довести до кипіння. Отриманий відвар проціди. Апельсин, яблуко і лимон нарізати скибками. У каструлю з відваром з прянощів налити вино та додати нарізані фрукти. Довести до кипіння, але не кип’ятити.
Зимовий
Пляшка червоного вина, настій міцного чаю, кориця, гвоздика за смаком
У емальований посуд налити вино і настій міцного чаю. Довести до кипіння. Потім в посуд додати корицю і гвоздику. Злегка підігріти, якщо глінтвейн охолов, й розлити в чашки.
По-київськи
Пляшка десертного червоного вина, 50 мл вишневої наливки, 1 лимон, кориця, гвоздика за смаком
У посуд налити вино і вишневу наливку, довести суміш до кипіння, але не кип’яти. Потім у глінтвейн додати прянощі, лимон, нарізаний тонкими скибочками, і дати настоятися близько 10-15 хв. Гарячий глінтвейн розлити у чашки, при необхідності підігріти.
З коньяком
Пляшка червоного напівсолодкого вина, 20 мл коньяку, 50 г меду, 1 лимон, кориця, гвоздика за смаком
У посуд налити вино і розчини у ньому мед, довести до кипіння, але не кип’яти. Гаряче вино зняти з плити, додати в нього спеції та лимон, нарізаний скибочками. Після цього додати коньяк і дати настоятися 10-15 хв. Готовий гарячий глінтвейн розлий у чашки.
З білого вина
Пляшка білого сухого вина, 500 мл яблучного соку, 2 ст л меду, 1 лимон, 1 апельсин, 1 яблуко, 1 ч л тертого імбиру, ¼ ч л мускатного горіха, кориця, гвоздика за смаком
У каструлі змішати гвоздику, мускатний горіх, корицю, імбир. Додати 100 мл води, довести до кипіння, а отриманий відвар процідити. Апельсин, яблуко і лимон нарізати скибками. У посудину з відваром з прянощів налити вино, сік та нарізані фрукти. Довести до кипіння.