Якщо пересолили страву

Якщо ви пересолили страви з риби, м’яса, овочів, або ж - суп, бульйон, пюре - не спішіть її викидати. Такі кулінарні огріхи можна виправити.

Пересолювання м’яса порівняно легко позбутися, якщо додати прісного борошняного чи масляного соусу, який миттєво відтягує сіль на себе. Такий швидкий ефект пов’язаний з тим, що м’ясо через свою щільність захоплює сіль тільки периферією шматка, особливо якщо він великий.

У рибі сіль проникає у всю товщу риб’ячого тіла чи філе. Це пов’язано, зазвичай, з більш рихлою структурою, більш ніжною консистенцією риб’ячого м’яса. Тому виправити пересіл риби значно важче. Способи виправлення пересолу риби аналогічні м’ясним: прісний борошняний соус, несолене картопляне пюре, сметана з великою кількістю пряних трав (кріп, петрушка, цибуля). Їх злегка тушкують разом з пересоленою рибою.

Овочі 
Виправити пересолені овочі (коренеплоди) можна єдиним способом:
– розім’яти їх у пюре і додати таку ж кількість пюре із зовсім несолених овочів.
– легке пересолювання можна виправити додаванням у пюре борошна, жирів, сметани, збитого яєчного білка.

Гриби
Пересолені гриби можна виправити,
– додавши борошно, рис, картопляне пюре, сметану, цибулю – залежно від ступеня пересолювання.
– Якщо немає сметани, можна додати в пересолені гриби трохи води, підкисленої лимоном.
– Іноді додають нову порцію грибів. Прісні гриби, звісно, не відтягують зайву сіль, але, рівномірно перемішавшись із солоними, створюють ілюзію помірно соленої страви.

Пересолений суп
Найперше – всього кілька правил, дотримання яких може попередити пересіл.
– Остуджувати суп, узятий для проби, причому в дерев’яній, а не в металевій ложці, яка нагрівається і залишається гарячою, навіть коли суп у ній вистигнув.
– Ніколи не пробувати суп, узятий з верхнім жировим шаром, а завжди зачерпувати рідину для проби із середини каструлі. Жир, що плаває на поверхні, під час потрапляння на слизисту оболонку одразу ж застигає і уберігає органи смаку від потрапляння на них солі.

Курячий або м’ясний суп можна виправити, якщо додати в нього:
– домашню локшину (але не вермішель, посолену в процесі виробництва), рис, картоплю.
– можна засипати в суп борошно. Щоправда, суп доведеться освітлити з допомогою збитого яєчного білка чи м’ясного фаршу (а це вимагає особливих знань і навиків) і процідити.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook