Яку загрозу дитині може нести китайська іграшка?

Полиці магазинів вщент заповнені дешевими китайськими товарами, які містять ракоутворюючі речовини. То де купити і як вибрати вашій дитині безпечну іграшку?

Китайські товари мають погану репутацію через специфічні умови, в яких вони виробляються. Нерідко низька їхня якість стає причиною трагічних наслідків.

Згідно з опублікованою статтею у французькому журналі «60 millions de consommateurs», в результаті перевірок було виявлено, що з 66 видів китайських іграшок 30 містили шкідливі для здоров’я речовини, такі як фталат (в іграшках із пластмаси), важкі метали або формальдегід (у дерев’яних іграшках). Результатом перевірки стало вилучення половини дослідженого товару з продажу. Інша половина іграшок виявилася безпечною для здоров’я. Медики вважають, що вищеназвані хімічні елементи сприяють розвитку раку у дітей, викликають порушення розвитку мозку, гормональні розлади та алергію.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зараховує формальдегід до найсильніших канцерогенів. Згідно з результатами перевірки, 13 із 15 протестованих дерев’яних іграшок, які вважалися екологічно чистими, містили в собі цю речовину. Дослідження також виявило три різновиди фталатів, які негативно впливають на репродуктивну функцію.

Експерти також знайшли в китайських іграшках азобарвники, здатні викликати алергію, а також такі важкі метали, як барій, миш’як, кадмій, свинець, хром, селен і ртуть.

На думку головного редактора журналу «60 millions de consommateurs» Марі-Жан Уссе, кожна іграшка, виготовлена з м’якої пластмаси, потенційно може містити фталати.

Як вибрати іграшку?

Організація «Жінки Європи за спільне майбутнє» (WECF), розташована в Голландії, опублікувала довідник з порадами, як вибирати нетоксичні дитячі іграшки. Ось деякі з них.

•    Краще купити менше іграшок, але якісних, замість більш дешевих, які викликають сумніви.

•    Бажано відмовитися від ароматизованих іграшок, здатних викликати алергію, або таких, до яких неприємно торкатися (до прикладу, синтетичні плюшеві іграшки).

•    Щоб уникнути отруєння, слід перевірити, чи не відривається від іграшки якась деталь, яку дитина могла б проковтнути.

•    Купивши нову іграшку, бажано дістати її з упаковки і самому перевірити, чи все в порядку і лише потім дати дитині в руки.

•    При придбанні дерев’яних іграшок слід звернути увагу, щоб вони були з чистого дерева, краще нелаковані.

•    Вибираючи іграшки з пластмаси, подивіться, щоб у складі не було поліхлорвінілу і фталатів; також важливо, щоб іграшки не віддавалися сильним запахом пластифікатора.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook