Резус мінус – це не вирок для жінок

Якщо майбутня мама має резус “+”, резус партнера не важливий, якщо ж і жінка, і чоловік мають резус “-”, теж усе гаразд.

Як впливає на здоров’я майбутніх дітей групи крові та резуси батьків?

Відповідає лікар-гінеколог Ніна КУЧКО.

– Багато факторів впливає на вибір супутника життя, але аж ніяк не група крові й резус. Антиген резус-фактор уперше виявили в мавпочок резус 1940 року, тому й дали таку назву. Пізніше з’ясувалося, що він міститься в крові 85 відсотків людей.

Системою резус керує багато генів, вона досить складна. Але на практиці важливо врахувати дві ситуації: наявність і відсутність резус-фактора. Якщо резус-фактор є у крові, ця кров називається резус-позитивною, якщо нема – резус-негативною.

Враховувати резус-фактор під час переливання крові так само важливо, як і групу крові. Людині, що має позитивний резус, можна переливати резус-негативну кров, оскільки при цьому в її організм не потраплять антигени. Але людині з негативним резусом у жодному разі не можна переливати резус-позитивну кров, бо цей резус-фактор є для неї чужорідним. У відповідь на вторгнення чужорідного антигену організм негайно почне виробляти відповідні (антирезусні) антитіла, які розчинять еритроцити перелитої крові, що призведе до тяжких ускладнень.

В усіх вагітних обов’язково визначають групу крові. Якщо майбутня мама має резус “+”, резус партнера не важливий, якщо ж і жінка, і чоловік мають резус “-”, теж усе гаразд.

Проблема виникає в тому разі, якщо в майбутньої матері кров резус-негативна, а в партнера – резус-позитивна.

Щоправда, для першої дитини жінки (враховуємо також усі викидні, аборти) з резус-негативною кров’ю така ситуація практично не становить небезпеки, чого не скажеш про її наступних дітей. Річ у тім, що в крові людей з негативним резусом від народження не містяться антитіла до резус-фактора. Не виробляються вони і під час вагітності, тому що кров майбутньої матері й дитини не змішується. Але під час пологів кров дитини так чи інакше все ж потрапляє в організм матері, а разом із кров’ю проникає і чужий їй резус-фактор. У її крові відразу починають вироблятися антирезусні антитіла.

Зрозуміло, що вже народженій дитині це не загрожує, але з наступними вагітностями виникатимуть проблеми. Антирезусні антитіла тепер будуть у крові жінки, і якщо вона ще раз виношуватиме плід з резус-позитивною кров’ю, може статися резус-конфлікт. Антирезусні антитіла мають здатність переборювати такий бар’єр, як плацента, тобто можуть проникнути в кров плоду і розчинити його еритроцити, що містять резус-фактор. У результаті в дитини розвивається гемолітична хвороба, що небезпечно для життя, бо можливий і розвиток анемії, і жовтуха. При народженні такій дитині проводять лікування, або у важких випадках, коли породілля не перебувала на обліку в жіночій консультації, роблять переливання крові дитині.

Але, наголошую, не варто вибирати собі коханого за резус-фактором, головне – під час першої вагітності вчасно стати на облік.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook