Пиріг з м’ясом і картоплею
Тісто: 250 г маргарину, 400–450 г борошна, 1 яйце, 3–4 ст. ложки сметани, 1 ч. ложки розпушувача, сіль.
Начинка: 400–500 г замороженого м’яса (найкраще – курячих стегон або свинини (для м’якості її можна відбити або замаринувати); можна куряче філе (обов’язково посипати тертим маслом); фарш – у крайньому разі; яловичину краще не брати – надто туга), 2 великі цибулини, 4–5 картоплин, сіль, перець, 2 лаврових листка. Можна додати 200 г печериць або інших грибів. Форма 25–27 см.
Маргарин потерти і перетерти руками з борошном у крихти. Додати решту продуктів, замісити нетуге тісто, поклати в пакеті в холодильник мінімум на 1 год. Готове тісто можна зберігати у холодильнику 2 дні (наприклад, якщо треба швидко приготувати пиріг до приходу гостей).
Охолоджене тісто розділити на 3 частини. 2 частини розпластати на дні змащеної смальцем форми з бортами (роз’єхмну форму краще не використовувати, бо під час випікання може витекти сік). З тіста сформувати високі бортики. На дно покласти порізану тонкими пластинами картоплю, посолити і поперчити. Зверху вирласти настругане ножем заморожене м’ясо (або охолоджене порізати дуже дрібними кубиками), посолити і поперчити. На нього викласти порізану півкільцями і підсмажену цибулю, сіль, перець, лаврове листя. Решту тіста розкотити у пласт за розміром форми, накрити пиріг, защипати краї, у центрі зробити розріз, щоб виходила пара. Можна зі шматочка тіста зробити прикраси. Змастити пиріг жовтком, збитим з 1 ст. ложкою води. Пожна посипати кунжутом. Пекти при 180 ОС близько 1 год. Готовий пиріг перекласти на решітку, накрити рушником, дати постояти 15 хв і їсти. Найкраще смакує гарячим, але і холодним теж ніж добрий.