1.КЛАСИЧНА. 5 ст. ложок молока, 3–5 ст. ложок цукру, 2–3 ст. ложки какао, 50–70 г масла. Усе перемішати, варити до загустіння.
2. ЗАВАРНА. 2 ст. ложки масла і 4 ст. ложки цукру поставити на вогонь, варити на малому вогні, постійно помішуючи, до танення цукру. Додати 4 ст. ложки сметани і 4 ст. ложки какао, проварити 30-60 с до однорідності. Якщо глазур надто густа, додати 1-3 ст. ложки молока (вливати по ложці, ретельно вимішуючи, до необхідної густини).
3. ІЗ ЖЕЛАТИНОМ НА МОЛОЦІ. 5 ст. ложок молока, 5 ст. ложок цукру, 2 ст. ложки з чубком какао, 50 г масла – перемішати і поставити на маленький огонь, прокип’ятити 1-2 хв. Замочити 1 ч. ложку желатину в 1 ст. ложці води. Вимкнути глазур, додати желатин, добре перемішати, трішки охолодити, полити торт. Виходить красива дзеркальна глазур.
4. НА ЖЕЛАТИНІ. 1 ст. ложка масла, 2 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки сметани, 2 ст. ложки какао, 15 г желатину. Желатин замочити у воді (30-40 мл). Змішати всі інгредієнти, довести на вогні до повного розчинення, але не кип’ятити. Злегка охолодити, полити торт. З цієї глазурі виходять і гарні патьоки, вона не мажеться і не липне.
5. ДЗЕРКАЛЬНА ГЛАЗУР НА МЕДУ. 1,5 ст. ложки желатину, 160 г меду, 170 г цукру, 200 г згущеного молока, 100 мл води, 170 г молочного або чорного шоколаду. Желатин замочити в 40 мл води. До решти води додати мед та цукор, поставити на вогонь і кип’ятити не більше 2 хв. Зняти з вогню, додати замочений желатин і згущене молоко. Подрібнити шоколад, додати в гарячу масу й розмішувати до повного його розчинення. Процідити через сито, обливати торт на решітці над мискою, починаючи від центру до країв. Нарізати бажано гарячим ножем, тоді дуже красивий надріз.
6. ІЗ ШОКОЛАДУ. 100 г чорного шоколаду, 3 ст. ложки молока, 50 г масла розтопити на паровій бані. Ця глазур не тягнеться за ножем.
7. НА СМЕТАНІ. По 3 ст. ложки сметани, цукру, какао заварити. Виходить супер, як шоколад. Зразу змастити тортик і виделкою зробити хвилі.
8. НА ШОКОЛАДІ І ЖЕЛАТИНІ. 100 г шоколаду, 100 г масла, 1 ч. ложка желатину, 30 г води. Желатин залити водою, дати набрякнути, підігріти, щоб розтанув. На водяній бані розтопити шоколад з маслом, влити желатин, перемішати.
9. БЛИСКУЧА З ОЦТОМ. 4 ст. ложки сметани (жирної!), 4 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки какао – змішати і прокип’ятити 5 хв. Додати 70 г масла і 4 каплі оцту або коньяку (для блиску). Дуже гарно загусає.
10. ГАНАШ. 100 г шоколаду, 2 ст. ложки молока або вершків. Усе розігріти на водяній бані або у мікрохвильовій печі, добре вимішати і поливати.
11. НА КОНДИТЕРСЬКІЙ ПЛИТЦІ. 100 г кондитерської плитки (глазурі, «крапель»), 1 ст. ложка сметани або масла. Розігріти в мікрохвильовці приблизно 1 хв, щоб не закипіло, розмішати.
12. ІЗ ШОКОЛАДУ ТА ОЛІЇ. 100 г чорного шоколаду, 50 г олії без запаху. Все розтопити або на водяній бані, або в мікрохвильовці,охолодити і полити.
13. НА ВОДІ І МАСЛІ. 2 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки масла, 2 ст. ложки какао, 1 ст. ложка води. Варити на малому вогні, помішуючи до товстої нитки. Гарячим швидко покрити.
14. НА МАРГАРИНІ (МОЖНА ЗБЕРІГАТИ В ХОЛОДИЛЬНИКУ). 250 г маргарину, 250 г цукру, 3 ст. ложки какао, 3 ст. ложки води, 2 ст. ложки горілки. Все перекип’ятити, насамкінець додати горілку. Якщо глазур залишиться, її можна зберігати в холодильнику до наступного разу.
15. НА ЗГУЩЕНОМУ МОЛОЦІ. 70 мл згущеного молока (сирого), 30 мл молока, 100 г шоколаду (білого або чорного), 30 г масла. Прогріти, щоб розтопився шоколад, розчинити 5 г желатину (1 ч. ложку ) в 1. ст. ложці води, щоб набряк, розігріти, додати до глазурі. Наносити теплим на добре охолоджений торт.
16. РЕЦЕПТ ДАРІЇ ЦВЕК. 5 ст. ложок сметани, 5 ст. ложок цукру, 1 ст. ложка какао. Все перемішати, кип’ятити на слабкому вогні, постійно помішуючи, 15 хв. Після цього додати 1 ст. ложку масла і горілки.
17. ПРОСТА У МІКРОХВИЛЬОВЦІ. 4 ст. ложки сметани, 10 ст. ложок цукру, 2 ст. ложки какао, 2 ст. ложки масла, 1 п. ванільного цукор. Все змішати і поставити в мікрохвильову, прогрівати, поки не загусне, час від часу помішуючи.