“Швидка” пахлава із листкового тіста
500 г готового листково-дріжджового тіста, 100 г масла, 100 г борошна, 300 г меду, 200 г цукру, 100 мл води, 3 скл. гоіхів (можна також додати родзинки), 1,5 ч. ложки кориці, 2-3 п. ванільного цукру. Форма 25Х35 см.
Горіхи підсмажити в духовці, почистити від лушпиння, перебити в блендері, додати корицю, ваніль, 100 г цукру та трохи води, щоб маса була не такою сухою. Тісто дістати з упаковки (має бути 4 листи: якщо в упаковці 2 листи, кожен слід розрізати на дві частини), кожен з них розкачати, підсипаючи борошно, по розміру дека (у мене 25х35 см). На дно дека покласти лист пергаменту, злегка змастити його олією. Викласти розкачаний лист тіста, щедро змастити його розтопленим маслом, зверху викласти шар горіхової суміші (1/3). Накрити другим листом тіста, знову щедро змастити маслом, зверху – горіхову суміш і т.д. Верхнім покласти лист тіста, на який вилити залишки масла. Краї тіста заховати. По діагоналі ножем для піци (можна просто дуже гострим ножем) зробити неглибокі надрізи (тобто, намітити майбутні шматочки пахлави) і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 35-40 хв.
За цей час зробити медову заливку: у 100 мл води додати 100 г цукру, на вогні довести до повного розчинення крупинок, додати мед і з моменту закипання варити 8 хв (обережно, бо дуже піднімається, тому каструльку варто взяти глибоченьку). Охолодити. Має бути середньої густоти.
Дістати з духовки готову пахлаву. Ножем по намічених місцях дорізати шматочки до самого дна і щедро залити медовою заливкою всередину швів і поверху пахлави (у шви лити багато, заливка повинна досягти дна і просочити кожен шар). Накрити пахлаву пергаментом і залишити на 6-8 год.
Якщо ви проти термічної обробки меду, можете залити пахлаву цукровим сиропом без меду або мед додати до сиропу, коли він дещо охолоне.
Рецепт і фото Людмили Шведенко