Як вчасно розпізнати меланому

Багато в чому через те, що ми занадто мало знаємо про цю хворобу і пізно звертаємося до лікаря, ситуація стає вкрай важкою. І це справді проблема: багато хто з нас ігнорує небезпечні симптоми, зате беззастережно вірить домислам. Фахівці пропонують вірити фактам.

Факт 1. Пухлина буває не тільки на шкірі. Але і в оці, в роті і навіть під нігтем! Меланома в оці може проявлятися частковою втратою зору, в роті – появою на слизовій плями неправильної форми, під нігтем – темною пігментацією, наприклад посинінням. Звичайно, якщо до цього ви прищемили палець дверима, потемніння нігтьової пластини – наслідок травми. Але от якщо ніяких травм не було, а ніготь несподівано посинів, це може свідчити про поднігтеву меланому.

Однак в 90% випадків зустрічається саме шкірна меланома, яка, як це прийнято вважати, виникає з родимки. Але тут необхідно зробити одне важливе уточнення. Є два види невусів – перші з’являються в ранньому дитинстві, другі – в дорослому житті. Так ось, меланома найчастіше розвивається на тлі «дорослих» родимок. Тому треба бути дуже уважними до нових невусів.

Важливі нюанси. До тривожних симптомів відносяться: зміна кольору (потемніння аж до чорного або «випадання» якихось пігментів, через що родимка виглядає неоднорідною), розміру (швидкий ріст) і форма («розмитість» контурів). Якщо вас щось бентежить, негайно зверніться до онкодерматолога!

Факт 2. Засмагати можна, обгоряти – не можна. На початку весни багато хто любить підрум’янитися в солярії, щоб шкіра виглядала здоровішою і свіжішою. Свіжішою – можливо, але ось чи здоровішою? В нашій країні будь-який бажаючий може «коптитися» в солярії стільки, скільки хоче. Це, на думку онкологів, небезпечно. Якщо вже ви любите солярій, перед тим як туди йти, проконсультуйтеся з лікарем.

А ось позбавляти себе сонячних променів неправильно. Перебування на сонці сприяє виробленню серотоніну (його ще називають гормоном щастя) і вітаміну D, необхідного для зміцнення імунітету і кісткової тканини.

Важливі нюанси. Засмагати потрібно правильно. Для початку з’ясуйте свій фототип. Всього їх шість. Люди, що належать до першого фототипу, мають світлі очі, волосся і шкіру. Вони не засмагають – відразу обгорають. Схожа зовнішність і у носіїв другого фототипу. Щоправда, до них засмага пристає трохи краще, але ризик опіків все ж високий. Радує лише те, що більшість жителів належать до третього фототипу: засмага у них лягає рівно, а опіків майже не буває. І все ж, засмагаючи, не доведіть себе до опіків, які винні в появі меланоми.

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook