Трояндове варення — це один із найулюбленіших десертів, який має багату історію і популярний у багатьох країнах світу. Його особливістю є ніжний квітковий смак і запаморочливий аромат. Варення з пелюсток троянд готують із давніх часів, і сьогодні цей десерт не втрачає своєї актуальності.
Для приготування трояндового варення використовують тільки пелюстки особливих видів троянд, таких як чайна або дика рожа, що вирізняються сильним, яскравим ароматом. Пелюстки троянд, зібрані в потрібний час і правильно оброблені, надають варенню незабутній смак, який не зрівняється з жодним іншим продуктом.
Процес приготування трояндового варення — це традиція, яка передається з покоління в покоління. Правильний вибір квітів, час збору, а також дотримання усіх етапів приготування є запорукою отримання ароматного і смачного варення, яке не тільки радує своїм смаком, але й може бути корисним для здоров’я завдяки властивостям пелюсток троянд.
- Для варення підійдуть пелюстки тільки із чайної або дикої троянди (рожі). Троянда має мати яскравий аромат, інакше варення буде несмачним.
- Квіти треба обривати вранці, краще вдосвіта, о 5-ій (тоді варення буде ароматнішим).
- Білі частинки пелюсток треба обрізати (через них варення може гірчити). Тому зручно зривати пелюстки з кожної квітки усі одразу лівою рукою, а правою одразу обрізати білі краї одним рухом. Тоді не доведеться обрізати окремо кожну пелюстку.
- Далі розстелити пелюстки на столі на 30 хв, щоб із них повилазили усякі жучки, що там ночували.
- Відділити пелюстки від листочків і серединок квітів.
- Якщо квіти домашні, далеко від дороги, пелюстки можна не мити – це найкращий варіант. Якщо треба помити – тоді повністю висушити (це гірше, по пелюстки в’януть і втрачають аромат). Біля дороги рвати не варто!
Сироп із пелюсток троянди
- Пелюстки чайної троянди, цукрова пудра.
Скласти пелюстки у банку, пересипаючи цукровою пудрою (чергувати шари), прикрити, поставити на сонце. Сироп, що поступово почне з’являтися, – зливати. Але нічим не трамбувати. Інакше сироп не матиме насиченого кольору. Зберігається впродовж року. (Рецептом поділилася Олена Рязанцева).
Густе варення з пелюсток
- 200 г трояндових пелюсток (змолоти), 500 г цукру, 100 г води, 2 ст. ложки соку лимона.
Цукор з водою заварити на середньому вогні приблизно 4-5 хв (доки капля сиропу не буде розтікатися по тарілці). Додати змелені пелюстки з лимонним соком, вимішати і прокип’ятити 2 хв. Викласти в стерилізовану банку і закрутити. Виходить густе варення. (Рецептом поділилася Валентина Бурко).
Сухе варення з пелюсток троянди (для начинки рогаликів, пампухів, завиванців)
- 1 скл. пелюсток чайної троянди (щільно натрамбувати), 1 скл. цукру, 1 ст. ложка соку лимона або дрібка лимонної кислоти. А також можна додати: 2 ст. ложки коньяку, цедра лимона, 1 скл. волоських горіхів.
- У склянці 250 мл 80 г втрамбованих пелюсток. Пропорція пелюсток і цукру 1:2,5.
Пелюстки засипати цукром і полити лимонним соком. Розтерти у макітрі чи перемолоти блендером до однорідної маси. Усе. Варення уже готове. На цьому можна зупинитись, а можна додатково сполучити його з декількома ложками коньяку чи цедрою лимона. А можна докласти і одне, і друге — варення отримає від цього додаткові цікаві нотки. Далі треба просто перекласти його в чисту баночку, закрити пластиковою кришкою і зберігати в холодильнику чи підвалі, набираючи собі певну кількість при потребі. Таке варення використовують як начинку для завиванців, рогаликів і пампухів.
Щоб його зекономити, можна вимішати з будь-яким густим повидлом: яблучним, абрикосовим, вишневим. Аромат трояндового варення настільки потужній, що навіть і в цьому випадку смак випічки стає незабутнім. (Рецептом поділилася Леся Кравецька).
Швидке консервоване трояндове варення
- 200 г пелюсток, 500 г цукру, 1 ст. ложка лимонної кислоти, 100 г води.
До пелюсток додати лимонну кислоту і перемолоти. Скласти у каструлю цукор і воду, довести до кипіння, додати перемелену троянду, кип’ятити 2-5 хв, розлити у стерильні банки і закатати. (Рецептом поділилася Ольга Процак).
Консервоване трояндове варення (проти ангіни, застуди і стоматиту, а також на десерт)
- Лимонний сік, 300 г пелюсток, 1 кг цукру, 1 скл. води.
Зварити сироп з 1 кг цукру і 1 скл. води. ойно закипить, зняти піну і додати пелюстки, довести до кипіння і залишити на 12 год. Знову довести до кипіння, зняти піну, проварити 20-25 хв, періодично помішуючи. Повторити процедуру ще 2 рази з перервою на 12 годин. Коли сроп стане густішим, додати 2 ст. ложки лимонного соку або 0,5 ч. ложки лимонної кислоти, проварити ще 2-3 хв, розлити у стерильні банки і закрутити. Готове варення можна відцідити, використати пелюстки для десертів або залити горілкою і настояти протягом місяця у темному місці. А сироп тоді закрутити без пелюсток. (Рецептом поділилася Тетяна С.)
Трояндовий джем
- 10 квіток чайної троянди, 1 скл. цукру, 0,5 скл. води, 0,3 ч. ложки лимонної кислоти.
Пелюстки перетерти руками з невеликою кількістю цукру, щоб виділився сік. Змішати решту цукру з водою, довести до кипіння, додати пелюстки перемішати, відставити з вогню, накрити кришкою, залишити на 12 год при кімнатній температурі. Потім знову довести до кипіння й одразу зняти з вогню, накрити, витримати 12 год. Повторити процедуру ще раз, охолодити, розкласти у стерильні банки, закрити, зберігати в холодильнику. (Рецептом поділилася Ольга Ле).
Трояндове варення без мороки
- 700 г пелюсток, 1,2 кг цукру (700 г для пелюсток і 500 г для сиропу), лимонна кислота.
700 г пелюсток ретельно перетерти з 700 г цукру, можна перемолоти блендером. Приготувати сироп із 500 г цукру і 200 мл води, прокип’ятити 5-7 хв, додати пелюстки, варити 10-12 хв, розлити у стерильні банки, закрутити. (Рецептом поділилася Ірина Коваленко).
Радимо також приготувати:
- Наливка з ягід і пелюсток троянди
- Ароматний лікер із пелюсток троянди