Група вчених на чолі з фахівцями з Оксфордського університету прийшла до висновку про те, що навіть дуже невелика кількість продукції з переробленого м’яса, яку людина вживає понад норми, збільшує схильність до захворювання на рак.
Автори проекту шість років спостерігали за змінами в стані здоров’я 500 тисяч осіб, які вживали різну кількість м’яса. За час дослідження більше 2,6 тисяч учасників захворіли на рак товстого кишківника. Вчені проаналізували зв’язок між ризиком цього захворювання і особливостями харчування людей.
Відповідно до рекомендацій Національної служби охорони здоров’я Англії, щодня слід вживати не більше 70 грамів переробленого м’яса. Фахівці констатували, що у людей, які їдять цей продукт щодня в кількості, що перевищує цей ліміт, збільшувався ризик захворіти на рак товстого кишківника. Причому, як виявилося, викликати подібний ефект може навіть незначне зловживання – буквально додаткова скибочка бекону.
«У тих, хто в середньому вживає 76 грамів червоного і переробленого м’яса в день, ризик розвитку раку більш високий, ніж у тих, хто вживає 21 грам. Щоденне вживання понад 70 грамів м’яса робить ризик захворіти на рак товстого кишківника на 20% більшим», – підсумували фахівці.