Діагностика зору – це не тільки таблиці

Виявити порушення зору у дітей набагато складніше, ніж визначити інші фізичні відхилення. Самі діти рідко скаржаться з цього приводу.

Людям, які носять контактні лінзи чи окуляри, спеціалісти радять проходити обстеження в офтальмолога не рідше одного разу на рік. Навіть людям зі 100-відсотковим зором необхідно регулярно перевірятися у фахівця. Проте, як свідчить статистика, більшість легковажно ставиться до свого здоров’я і записується на прийом до окуліста тільки після виникнення серйозних проблем.

НАВІТЬ ЯКЩО ПРОБЛЕМ НЕМАЄ
Навіть якщо у вас немає проблем з очима, необхідно періодично проходити перевірку. Зір значно погіршується з віком. У зону ризику потрапляють люди, які працюють за комп’ютером або багато читають. Після 40 років часто розвивається далекозорість. У декого це порушення є з народження. Якщо у вас є спадкова схильність до розвитку катаракти або глаукоми, не варто нехтувати регулярним оглядом в клініці. Точний діагноз може поставити тільки фахівець.
В домашніх умовах ви можете перевірити зір, скориставшись онлайн-ресурсами. Це зручний і швидкий спосіб діагностики, що може дати уявлення про стан зорової системи, запідозрити наявність проблем. Однак результати таких тестів неточні і не можуть стати підставою для постановки діагнозу та призначення лікування. Ви не зможете вирішити самостійно, чи потрібні вам окуляри, або прописати собі краплі, тим паче більшість захворювань очей можуть розвиватися безсимптомно.

З 6 МІСЯЦІВ ДО 6 РОКІВ ОСОБЛИВИЙ КОНТРОЛЬ!
Виявити порушення зору у дітей набагато складніше, ніж визначити інші фізичні відхилення. Самі діти рідко скаржаться з цього приводу, а батькам самостійно виявити порушення розвитку зорової функції у малюка дуже складно. При цьому поганий зір безпосередньо може вплинути на успішність у школі і загальний розвиток.
Найважливіший період – з 6 місяців до 6 років. Тому профілактичний огляд офтальмолога є таким важливим у 6 місяців, 1, 3, 5 і 6 років. Це допоможе виявити близорукість і далекозорість, амбліопію (слабкість зору) та косоокість, а при наявності відхилень – усунути їх. Якщо щось турбує, не відкладаючи, записуйтеся на консультацію до офтальмолога. Навіть якщо ваша дитина не скаржиться на поганий зір, не варто нехтувати загальною діагностикою.

Коли дитину показати окулістові
Консультує дитячий лікар-офтальмолог Тетяна МЕЛЬНИК:
– Уперше привести дитину до офтальмолога ми рекомендуємо батькам у 3 місяці. Такий огляд дозволяє виключити вроджені захворювання, оцінити розвиток зорового аналізатора. Наступні огляди проводяться відповідно до періоду розвитку зорової системи дитини. Вже на першому місяці життя малятко має фіксувати погляд; у два місяці починають активно функціонувати сльозові залози; у півроку у дитини формується бінокулярний зір, що дає можливість визначити, чи є у неї схильність до косоокості, астигматизму, короткозорості; у рік зорова система малюка практично сформована. Огляди у дитячого офтальмолога мають проводитися щорічно навіть за відсутності скарг. Під час навчання в школі рекомендовано перевіряти зір 1 раз у рік із метою запобігання початковим змінам очей. Часто від того, коли виявлено захворювання, залежить дуже багато.

На огляді дитячий офтальмолог оцінює:

СТАН ПОВІК, їхню рухливість, правильність положення, колір шкіри, ширину та форму ока. До відхилень відносяться не тільки проблеми в будові повіки (опущення, заворот), але й запалення – кон’юнктивіт, що становить 30 % усіх очних патологій дітей.

СТАН СЛЬОЗОВИВІДНИХ ШЛЯХІВ. У нормі сльозовиділення відсутнє.

ПОЛОЖЕННЯ ТА РУХОМІСТЬ ОЧНИХ ЯБЛУК. Патологією вважається косина, обмежена рухливість, посмикування ока (ністагм).

СТАН ЗІНИЦЬ. Вони повинні бути круглими, чорними, діаметром від 1,5 до 2,5 мм, причому однакові на правому та лівому оці. Відхилення у симетричності розмірів зіниць перевіряють за допомогою апарата Plus-Оptix, починаючи з 3-місячного віку.

КОЛЬОРОСПРИЙНЯТТЯ. Малюк доволі рано може розрізняти кольори, але плутанина з ними допускається до 3 років. Якщо таке спостерігається пізніше, можливий дальтонізм.

ГОСТРОТУ ЗОРУ. Це головний показник, що турбує батьків. Уперше його можна перевірити в 3–4 роки за дитячою таблицею в офтальмологічному кабінеті, пізніше – за дорослою. У Центрі хірургії ока проф. Загурського за допомогою авторефкератометру можна оцінити стан очей у дитини, яка починає фіксувати погляд (із 2,5–3 місяців). У школяра зір у нормі, якщо показники коливаються від 0,5 до 0,8. Класична одиниця повинна сформуватися до 1-го, максимум – до 3-го класу.
Пам’ятайте, вчасне та якісне обстеження – запорука успішного лікування!

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook