Айва і її корисні властивості активно застосовуються в харчовому і косметологічному виробництві. Ці “яблука” можна використовувати в їжу, як в свіжому, так і в обробленому вигляді, або вживати в рецептах краси та здоров’я. Айва звичайна, або довгаста – одинична представниця роду айви. Рослина широко поширена по всьому світу і культивується в численних областях Європи.
Айва – один з яскравих представників самого кислого сімейства фруктів, буде дуже корисна для часто хворіючих і бажаючих схуднути людей.
Айва вважається цілющим продуктом, який може не тільки наситити організм вітамінами, але і допомогти вирішити деякі проблеми зі здоров’ям.
1. Дуже багато істориків вважають, що саме айва і є тим самим райським яблуком, яким Єва пригощала Адама. Насправді це можливо, бо айва росте вже більше 400 тисяч років.
Багата грецька міфологія теж айву не обійшла увагою – вважається, що Паріс дарував на знак вдячності айву Афродіті, тому так часто зустрічаються її статуї і зображення з айвою в руці.
2. Є айва японська та айва китайська. Вони різні за смаком і відрізняються під час цвітіння суцвіттями.
Крім усього іншого, айва китайська має деякі властивості, відмінні від айви японської.
3. Айва у свіжому вигляді вживається вкрай рідко, але зате її дуже часто застосовують як цінний лікарський засіб.
4. Айва ні в якому разі не призначається при плевритах і при запорах, а також у випадку гострих індивідуальних реакція на продукт. Для такого корисного фрукта айва має напрочуд мало протипоказань.
5. Айва дуже широко використовується в кулінарії. З неї готують чудові джеми і варення, елітні вина та соки, напої.
6. Айва – дивовижна рослина. Але для того, щоб отримати від айви максимальну кількість користі, треба обов’язково вибирати стиглі якісні фрукти.
Для того щоб плоди були дійсно корисними, ви повинні вибрати дуже красиві і великі фрукти, досить щільні, вони повинні бути приємного жовтого кольору. Зверніть увагу на те, щоб на айві не було зелених плям.
Зазвичай такі плоди добре підходять для приготування желе, але в нього набагато менше корисних кислот, ніж у стиглої айви.
7. Айва дуже швидко псується. Ви повинні це обов’язково враховувати в тому випадку, якщо будете купувати айву, у якій є якісь вм’ятини.
Такі плоди доведеться практично відразу ж переробляти, так як якщо їх залишити хоча б ненадовго, вони моментально почнуть псуватися.
8. Ви легко можете прибрати пушок з айви, якщо помиєте її звичайною жорсткою губкою.
9. Якщо у вас айва без ударів, то вона просто чудово зберігається в холодильнику протягом 2 місяців.
10. Айва, користь якої для здоров’я людини просто безсумнівна, відмінно зберігається в поліетиленовому пакеті в замороженому вигляді.