Печіть пампухи пухнасті – щоб жити у щасті. 7 рецептів від господинь

Є така гарна традиція – пекти на зимові свята пампухи – ароматні, пухнасті, із солодкими начинками. І що кращими вдадуться пампухи – тим щасливішому у новому році буде господиня і вся її родина!

Пампушки традиційні

500 г борошна, 50 г дріжджів, 250 мл молока, 50 г масла, 1 яйце, 4 жовтки, 50 г цукру, дрібка солі, варення з пелюсток троянд або інше густе варення, ванілін.

Дріжджі розвести в теплому молоці з 2 ст. ложками борошна і 1 ст. ложкою цукру і поставити в тепле місце, щоб почали бродити. Тоді розчин влити в посуд з борошном, додати жовтки і яйця розтерті з цукром і маслом, посолити і місити до появи пухирців. Поставити тісто в тепле місце. Коли підійде, розкотити. На пласт розкоченого тіста на відстані 7-10 см накласти варення, зверху покласти ще один пласт розкоченого тіста і склянкою вирізати пампушки.

Можна виробляти іншим способом: відривати від тіста однакові порції, приблизно такі, щоб поміщалися в столову ложку. Скочувати з них кульки, а потім їх розпластувати на долоні, всередину класти начинку і зліплювати так, щоб було подібне на пампух. Вироблені пампухи викласти на дошку, посипану борошном, швом донизу, щоби підросли.

Смажити в киплячій олії. Для смаження брати глибоку посудину. Смажити пампухи в 0,5 л олії або в 0,5 кг смальцю. Щоби пампухи не вбирати жир, треба влити в олію 1-2 ст. ложки спирту або горілки. Ще гарячими пампухи посипати цукровою пудрою з ваніліном.


Простий рецепт пампухів

0,5 л молока, 50 г дріжджів, 160 г розтопленого масла, 3 ст. ложки олії, 10 ст. ложок цукру, 6 жовтків. 2 ст. ложки горілки, приблизно 1 кг борошна.

Розчинити дріжджі у теплому молоці, додати розтоплене масло, олію, горілку, розтерті жовтки з цукром і просіяне борошно. Вимісити тісто, щоб відставало від рук, і поставити в тепле місце на 40 хв. Коли тісто добре підійде, сформувати пампухи: відщипнути шматочок тісто, розплескати на руці, покласти начинку і затягнути всі кінці пальцями, зробивши кульку. Покласти на дошку, посипану борошном, швом до низу і дати підійти 15-20 хв.

Якщо начинка дуже волога, то краще смажити пампухи одразу. В олію для смаження пампухів додати 3 ст. ложки горілки і розігріти на середньому вогні. Щоб дізнатися, чи олія вже достатньо нагрілася, покласти шматочок тіста: якщо він спливає і починає смажитися, то температура олії нормальна, а якщо опускається на дно, то олія ще захолодна. Пампухи треба смажити на середньому вогні, щоб всередині вони не були сирі. Також не бажано класти багато пампухів відразу. У розігріту олію опускати пампухи швом донизу. Коли обсмажаться, перевертати на другий бік, потім шумівкою викладати на решітку і дати залишкам олії стекти. Готові пампухи присипати пудрою.


Пампушки нашвидкуруч від Дарії Цвєк 

0,5 л молока, 0,5 кг борошна, 1-2 ст. ложки маргарину, 2-4 жовтки, 0,5 скл. цукру, 100 г дріжджів.

Дріжджі посипати цукром, дати ложку-дві молока, поставити посуд на гарячий чайник, щоб почали бродити. У макітрі розтерти маргарин з жовтками і цукром, влити дріжджі і все молоко відразу, додати дрібку солі і замісити тісто, доки не почне відставати від рук. Тоді накрити тісто і поставити у тепле місце. Як нема часу відразу смажити, тісто можна ще раз перемісити і дати йому ще раз підрости. Брати частину тіста, розкочувати пластом, склянкою витискати сліди, не вирізаючи, і на кожен слід класти 2-3 вишеньки або трошки будь-якого джему з тертою булкою (щоб не витікав). Накривати другою половиною тіста, тоді вирізати склянкою пампушки і складати на дошку, посипану борошном. Накрити легеньким рушничком, дати підрости. Треба 1 л олії для смаження, аби пампушки плавали. Як один бік посмажиться, перевертати на другий.


Пампушки «Бабусині»

0,5 л теплої кип’яченої води, 50 г дріжджів, 4 ст. ложки олії, сіль, цукор, борошно.

Дріжджі розвести з цукром, додати сіль, воду і олію, мішати до розчинення цукру. Потім додати борошно і добре вимісити. Чим довше місити тісто, тим воно буде пухкішим, і пампушки краще ростимуть. Покласти в тепле місце, щоб підросло. Через 1,5-2 год ліпити пампушки. Начинка може бути будь-яка. Смачно з вишнями в власному соку, маком і квашеною капустою.


Пампушки «Три по 100»

По 100 мл води, олії і цукру 50 г дріжджів, 0,5 ч. ложки солі, 2 яйця 1 пакетик ванільного цукру, 1 ст. л. спирту (горілки), цедра 1 лимона, борошно.

Усе скласти в каструлю, довести до кипіння, розмішити, щоб цукор розчинився, долити кип’яченої води до 0,5 л рідини (приблизно 250 мл). Додати 50 г дріжджів, 0,5 ч. ложки солі, 2 яйця (можна попередньо збити вилкою), 1 пакетик ванільного цукру, 1 ст. л. спирту або горілки (щоб менше ввібрали жиру під час смаження), а наприкінці замішування цедру 1 лимона. Борошна додавати, скільки вбере тісто. Замісити м’яке тісто, що не прилипає до рук. Залишити, щоб підросло. Сформувати пампушки з начинкою, залишити, щоб підросли, на 20 хвилин. Смажити у розігрітій олії. Спочатку класти в олію заліпленою стороною доверху (тією, де збирали докупки краї). Вона важча, ніж протилежна, тому під час смаження пампушки самі перевертаються, коли готові. Посипати цукровою пудрою (можна вимішати з пакетиком ванільного цукру).


Міні-пампушки з «Nutella»

200 борошна, 2 яйця. 60 г цукру. 250 г нежирного сиру, 0,5 ч. ложки солі, 0.5 п. ванільного цукру, 2 ч. ложки розпушувача, олія для смаження, цукрова пудра для посипання, 3 ст. ложки «Nutella» або вареного згущеного молока.

У великій мисці змішати яйця, цукор, ванільний цукор, сир, сіль. Борошно просіяти з розпушувачем, додати до яєчно-сирної суміші і перемішати до однорідності. Нагріти олію. За допомогою ложки сформувати пампушки. Опускати по 2-3 штуки в розігріту олію. Кожен пампушок обсмажувати по 2 хв з кожного боку. Пампушки робити маленького розміру, інакше вони всередині не просмажаться. Після обсмажування викласти готові пампушки на паперові серветки для видалення зайвого жиру. При подачі посипати цукровою пудрою.


Пампушки швидкі сирні з яблуком

По 100 г сметани, кефіру і сиру, 1 велике яйце, 1 велике яблуко (потерти без шкірки), 350 г борошна, 2 ч. ложки розпушувача, по 2 ст. ложки рому (горілки, коньяку) і олії, 0.5 ч. ложки кориці, 1 ч. ложка цедри лимона, ванільний цукор, борошно (має бути, як густа сметана).

Яйце, сметану, кефір, сир, цукор, дрібку солі збити міксером. Акуратно вимішати з борошном, додати решту складників. Розігріти олію, за допомогою двох чайних ложок набирати тісто і викладати невеличкі пампушки у олію. Смажити до готовності. Цікаво дивитися, як вони самі перевертаються на інший бік. Викладати на паперові серветки, посипати цукровою пудрою.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook