Листковий торт з яблуками в сиропі
Тісто: 1 л борошна, 2 яйця, 2 п. маргарину, 2 скл. сметани.
Тісто: борошно, сметану, маргарин посікти, додати яйця, замісити і поставити в холодильник на ніч. Борошна не мало (готувала неодноразово!). На підсипку при розкочуванні можна ще підсипати борошно, але тісто не повинно бути забитим.
Поділити на 10 частин. Після розкочування тіста (я беру лише дно роз’ємної тортівниці 22-24-26 см діаметром) наколоти тісто виделкою, щоб не здувалося пухирцями при розслоюванні. Випікати до 10 хв до золотистого кольору. Зручно мати дві однакові форми, поки одна печеться, в другу викладати наступний корж.
Начинка: 2 кг вже почищених та порізаних скибками яблук. Варити в цукровому сиропі (2 скл. води, 1 скл. цукру). Зварити сироп і додавати частинами яблучні скибки. Варити 4 хв, дати стекти від сиропу. Можна збільшити вдвічі сироп і зварити все за раз, бо так бавитись дуже довго. Повністю охолодити.
Крем: 0,5 кг хорошого масла (не спреду), 1 б. хорошого вареного згущеного молока.
Коржі краще спекти ввечері, загорнути в пергамент і дати за ніч відпочити. Коржі намастити кремом, викласти варені і добре відціджені яблука, наступний корж…..і так всі 10! Потрошки притискати кожний наступний корж. Останній десятий корж не перемащувати, але лишити для нього трошки крему, накрити дощечкою і поставити досить важкий гніт – трилітрову банку з водою або каструлю з водою. Лишити на ніч. Має по висоті добре зменшитись . Тоді промазати останній корж та боки і прикрасити. Я зверху заливаю галяреткою. Торт трудоємкий, але вартий тої насолоди.
Рецептом поділилася Надія Бурка