Як правильно скласти раціон дитини, щоб вона не мала зайвої ваги, розповідає дитячий ендокринолог Ольга КУДРИК.
- Виділіть час на їжу: смакуйте страву, їжте повільно. Хто їсть швидко – той ризикує переїсти.
- Відведіть половину тарілки на овочі та фрукти. Вибирайте кольорові овочі: червоні, жовті, темно-зелені.
- Включіть цільне зерно: бодай половину ваших злаків щодня хай становлять цільнозернові види. Вони містять більше білка, ніж очищені зерна.
- Уникайте очевидного зайвого жиру (важкі соуси, засмажки), помічайте прихований жир (страви з магазину, випічка, ковбасні вироби, снеки тощо).
- Контролюйте, що їсте: харчуйтеся вдома, дивіться склад готової їжі, яку купуєте, користуйтеся меншою тарілкою.
- Споживайте молокопродукти. Поєднуйте страву та склянку молока в якості напою. Не п’єте молока – введіть до раціону йогурт зі зниженим вмістом жиру.
- Збільште кількість рибних порцій у тиждень, користуйтеся лише йодованою сіллю.
- Пийте, коли відчуваєте спрагу. Вживайте воду, узвар із сухофруктів, знежирене молоко, фреш-сік без додавання цукру. Солодкі напої з магазину містять багато рафінованого цукру та надто калорійні.
- Пристрасть до солодкого задовольніть у здоровий спосіб: робіть фруктові десерти.
- Будьте дитині гарним прикладом: вживайте корисну їжу самі, за столом зосередьтеся на страві, вимкніть мобільний, приділяйте увагу дитині та її харчовим уподобанням.
Формуйте корисні звички та дотримуйтеся правил раціонального харчування змалечку, потурбуйтеся про регулярність дозованих фізичних навантажень у вашого чада і не забувайте, що своєчасне звернення до дитячого ендокринолога запобігає виникненню та розвитку захворювань ендокринної системи.
Post Views: 22