Смачна дієта проти діабету

Правильно харчуватися при діабеті – це не означає голодувати або відмовитися від улюблених страв. Потрібно навчитися складати раціон з тих продуктів, які маєте.

Раціональне харчування (саме при цукровому діабеті) можна розглядати як самостійний метод лікування, який відіграє не менш важливу роль, ніж цукрознижувальні препарати – таблетки або інсулін.

«Калорійні бомби»:

(продукти, яких не варто вживати): алкоголь (міцні напої, солодке вино, лікер, пиво), збиті вершки, горіхи, ковбаса (копчена, кров’яна, м’яка), котлети (відбивні), майонез, м’ясо (баранина, гусятина, а також шинка, корейка, грудина), риба (консерви в олії), сир (з великим вмістом жиру), смалець, соус (пікантний).

Заборонені продукти:

напої (солодкі вина, лікери, лимонади, згущене молоко з цукром, газовані, пиво, фруктові соки з цукром), приправи (томатний кетчуп, пасти та соуси з цукром), солодощі (солодка жувальна гумка, желе, кекси, масляні креми, льодяники, мармелад, морозиво, пироги, сиропи, тістечка, торти, шоколад, цукор), фрукти (сухофрукти, зокрема банани, родзинки, інжир, фініки тощо).

Рекомендовані продукти в необмеженій кількості:

гриби (білі, лисички, маслюки, шампіньйони), зелень (кріп, петрушка, салат, шпинат), капуста (білокачанна, броколі, кольрабі, савойська), квасоля, огірки (свіжі та мариновані), помідори, ревінь, редька, спаржа, хрін, цибуля, часник, щавель, селера, м’ясні бульйони із птиці без жиру.

Рекомендовані продукти з великим вмістом білку і малим вмістом жиру:

м’ясо (баранина, печінка ялова, птиця без шкірки, телятина), сир із знежиреного молока, риба (камбала, лин, навага, окунь, судак, тріска, щука, раки).

Дозволені продукти, які потребують підрахунку ХО та калорійності:

бобові, картопля, нежирна ковбаса, макаронні вироби, молочні продукти, риба, овочеві та фруктові соки, фрукти, хліб, яйця.

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook