Не потрібен… Що змушує жінку відмовитися від дитини?

Психолог пояснює, що таке материнський інстинкт і чому жінки все-таки відмовляються від своїх кровинок.

Якби немовлята вміли говорити, скільки би вони розповіли своїм матусям! І про те, як міцно їх люблять, і про те, як їм болять мамині турботи, і про те, що для них наймиліші рідні обійми.

Мабуть, саме тому у пологому будинку новонароджені, від яких мами мають намір відмовитися, поводяться по-особливому, не вередують і не вимагають уваги, адже відчувають, що саме зараз, у перші години після з’яви на світ, мама приймає найважливіше у їхньому житті рішення – забрати дитя додому, чи ні.

Що змушує жінок відмовлятися від своїх дітей і як допомогти їм не зробити найбільшої помилки у житті?

МАТЕРИНСЬКИЙ ІНСТИНКТ – ЦЕ МІФ

– Нині вчені виключають таке поняття як материнський інстинкт, адже воно стосується тільки тваринного світу, – пояснює психолог Центру планування сім’ї Оксана КАСІЯН. – Материнське почуття, сформоване воно чи ні, залежить від самої жінки, від її стосунків із матір’ю, від ситуації, в якій вона опинилася.

Рішення відмовитися від дитини зазвичай жінка приймає відразу після пологів. Почуваючись самотньою, вона втрачає віру в себе і в оточення. Утекти від ситуації, відмовитися від дитини, яка змінює її життя, – здається їй найпростішим способом розв’язати проблему, пояснює психолог.

– Був випадок, коли студентка-п’ятикурсниця боялася зізнатися батькам, що вагітна, тому вирішила залишити дитя у пологовому, – пригадує Оксана Володимирівна. – Інколи до такого рішення жінок підштовхує не брак коштів і відсутність житла, а передовсім відчуття загрози, що доведеться змінювати звичний стиль життя, відмовитися від кар’єри, відтермінувати реалізацію планів. Буває й таке, що рідня проти народження дитини, наприклад, мати радить своїй донці відмовитися від маляти.

Дізнавшись, що мама має намір покинути немовля, із вагітною або породіллею відразу починають працювати фахівці. Якщо жінка сам-на-сам залишилася з проблемою, її переконати складно, – каже психолог. Але якщо вона має сім’ю, яка її підтримує, вплинути на жінку набагато легше – родинна підтримка важливіша навіть за матеріальні блага.

НЕ/ПОГАНА МАМА

…Насамкінець, слід зауважити, що навіть та жінка, яка мала намір відмовитися від своєї дитини, може в майбутньому стати зразковою матір’ю.

– Для неї, умовно кажучи, змінилася стартова ціна дитини. Дитини, яку вона могла би втратити, – пояснює психолог. – Якщо жінка зрозуміє, що дитина – найкраще, що є в її житті, якщо правильно побудує з нею стосунки, забезпечить грудне вигодовування, – це може стати основою позитивного батьківства.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook