Зернове печиво на пиві
Інгредієнти:
масло або маргарин 200 г.
борошно 3 склянки
пиво 1 склянка
суміш насіння (льон, соняшник, газбуз, кунжут тощо) 100 г.
сіль, перець, інші спеції
жовток для змазування тіста 1 шт.
Таке печиво добре смакуватиме як швидкий перекус або, наприклад, до сиру, салатів чи супів-пюре. Пиво на смак зовсім не відчувається, але дає печиву властивості хрусткого листкового тіста, майже як в торті «Наполеон» (його, до речі, також можна готувати на пиві). Ну а суміш зернят — це і смачно, і поживно, і корисно)
Отже:
Масло чи маргарин перетираємо на крихту з борошном (можна брати суміш пшеничного та житнього, плюс кілька ложок меленого льону; але можна взяти і просто пшеничне чи поекспериментувати з іншими) та сіллю, за бажанням додати перець чи інші спеції та ароматні трави. Тоді доливаємо приблизно склянку світлого пива, щоб замісити круте тісто, як на вареники чи чуть тугіше. Ставимо його в холодильник на півгодини-годину.
Спочатку розкачуємо тісто до товщини приблизно 4-5 мм. Тоді змазуємо цей пласт жовтком (можна його чуть збити з водою) і щедро посипаємо насінням. Після цього ще раз проходимо качалкою, таким чином втискаючи зернята глибше в тісто та роблячи його тоншим, десь 2-3 мм.
Тепер переносимо цей пласт прямо цілим на змазане чи застелене пергаментом деко (отже, розкачувати потрібно до відповідного розміру) і вже на ньому акуратно розрізаємо на квадрати чи трикутники. До кінця дорізати не обов’язково, при випіканні тісто трохи стягується і готовим його все одно буде легко розламати по цьому «шву».
Інший варіант — розкачувати тісто одразу на пергаменті чи силіконовому килимку для випікання, якщо маєте та користуєтесь.
Тепер ставимо печиво у розігріту духовку та випікаємо при 180-200 градусах 20-25 хвилин.