Пиріг «Прекмурська гібаніца»
Тісто №1: 250 г борошна, 80 г масла, 1 яйце, 3 ст. ложки вершків (10%), 1 ч. ложка цукру, дрібка солі.
Тісто № 2: 300 г борошна, 150 мл води, дрібка солі, 2 ст. ложки олії.
Макова начинка: 200 г маку, по 100 г цукру і молока.
Сирна начинка: 500 г сиру, 1 яйце, 6 ст. ложок цукру, 3 ст. ложки густої сметани, 1 ст. ложка родзинок, 50 мл коньяку, ванілін.
Горіхова начинка: 150 г горіхів, 4 ст. ложки цукру.
Яблучна начинка: 4 яблука, 2 ст. ложки цукру, сік і цедра 0,5 лимона, 1 ч. ложка кориці.
А також масло для змащування форми і тіста.
- Тісто №1 (пісочне): у миску просіяти борошно, додати нарізане шматочками холодне масло, посікти ножем, швидко розтерти руками на дрібні крихти. Додати решту інгредієнтів (теж холодних). Швидко замісити тісто, покласти в холодильник.
- Тісто №2 (прісне) замісити і відкласти на 1 год.
- Макова начинка: мак змолоти, залити киплячим молоком, всипати цукор, перемішати.
- Сирна начинка: родзинки ошпарити окропом, залити на 30 хв коньяком. Сир перемолоти, додати збите яйце, цукор, сметану, ванілін і родзинки.
- Горіхова начинка: обсмажені на сухій сковороді горіхи подрібнити і змішати з цукром. Яблучна начинка: очищені від шкірки яблука крупно натерти, збризнути лимонним соком, додати цукор, корицю, цедру, перемішати.
- Форму діаметром 26 см змастити маслом. Тісто №1 розкачати тонким пластом, викласти на дно і сформувати високі бортики. Дно наколоти виделкою. Тісто №2 розділити на 8 частин, кожну розкачати майже прозорими колами діаметром 26 см.
- На пісочне тісто викладати шарами: 0,5 начинки з маку, коло тіста № 2 (змастити розтопленим маслом), 0,5 сирної начинки, коло тіста (масло), 0,5 горіхової начинки, коло тіста (масло), 0,5 яблучної начинки, коло тіста (масло). Усі шари ще раз повторити, верхній шар тіста змастити маслом.
- Можна викладати по одному шару кожної начинки, а між ними тісто, змащене маслом. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 1 год.
Post Views: 60