Кісточки слив, вишень, персиків, а точніше насіння, що в них, – неїстівне. Річ у тім, що в кісточках, щоправда, у маленьких кількостях міститься отрута – синильна кислота.
Єдине насіння, яке можна їсти – абрикосове. Його використовують в кулінарії, у косметиці і для лікування певних захворювань. Але насіння далеко не всіх абрикосів можна їсти!
КОРИСТЬ І ШКОДА АБРИКОСОВИХ КІСТОЧОК
Абрикосові кісточки містять унікальний вітамін – В17 (амигдалін). Його вміст можна відчути на смак: чим гіркіше насіння, тим більше в ньому міститься амигдаліну.
Найбільше цього вітаміну у кісточках дикорослих сортів абрикосів. Таке насіння дрібне і дуже гірке. Його можна вживати з лікувальною метою, але у строго обмеженій кількості.
Абрикоси з крупнішими кісточками зазвичай сортові, і їхнє насіння солодкувате. Воно містить обмаль амигдаліну і його можна прирівняти до десертних горіхів.
ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ОНКОЗАХВОРЮВАНЬ
Амигдалин попереджує ракові захворювання і позитивно впливає на стан хворих на онкологію.
Абрикосові кісточки рекомендують їсти для профілактики ракових захворювань. Норма – від 7 до 20 насінин щодня.
При онкозахворюваннях кількість насіння потрібно істотно збільшувати, орієнтовно 1,5-2 насінини на 1 кг ваги.
Обов’язкова умова – їсти по насінині протягом всього дня, ретельно розжовуючи (не за один прийом), можна додати трошки меду.
Починати варто з прийому кількох насінин, а поступово дозу збільшувати до необхідної. Під час лікування важливо пити достатню кількість води, а саме по 30 мл на 1 кг ваги протягом дня.
Для посилення лікувального ефекту, ядра абрикосових кісточок рекомендовано поєднувати з прийомом інших кісточок: гіркого мигдалю, яблук, слив, синього винограду.
СКІЛЬКИ КІСТОЧОК МОЖНА ЇСТИ
Абрикосові ядра допомагають лікувати бронхіт, коклюш, очищають організм від паразитів. Але важливо дотримуватися міри. Якщо з’їсти забагато ядер, можна нашкодити своєму організмові і навіть отруїтися.
Річ у тому, що амигдалин у малих дозах має лікувальні властивості, а у великій кількості – навпаки, негативно впливає на роботу здорових клітин.
Тож дорослим можна їсти до 50 г абрикосових кісточок на день, а дітям – до 25 г.
Не варто їсти занадто гіркі ядра абрикос: у них амигдалин міститься в більшій кількості. Не варто забувати, що в складі абрикосових кісточок є синильна кислота, при надлишку якої можуть постраждати тканини кишківника і весь організм.
ЯК ВИКОРИСТОВУВАТИ ЯДРА АБРИКОСІВ У КУЛІНАРІЇ
- У країнах, де вирощують багато абрикосів, ніколи не викидають їхніх кісточок. Їх їдять без нічого, додають у варення, печиво, плов (з родзинками).
- Готують з абрикосового насіння і горіхові начинки для цукерок.
- Ядра абрикосових кісточок можна використовувати замість мигдалю у десерти, випічку, до домашніх настоянок, вин і лікерів.
- Їх можна додавати у варення, але перед цим краще подрібнити.
- Неймовірним вдається абрикосове варення, коли з абрикосів дістають кісточки, розбивають їх, а потім назад вкладають у кожну ягідку по ядру.
- Вдалий варіант – розмолоти ядра на порошок, а потім його додавати в салати та інші страви для горіхового аромату.
- Ядра абрикосових кісточок смакують із йогуртом і сиром, додаючи приємного горіхового смаку.
- Ядра можна змішувати з медом, тоді виходить чудова начинка для булок, рулетів або пирогів.