Різдвяний штолен — це ароматна різдвяна випічка з Німеччини, щедро наповнена сухофруктами, горіхами й прянощами. Його печуть завчасно, дають настоятися, і з кожним днем смак стає ще глибшим та багатшим.
Різдвяний штолен
- 500 г борошна, 42 г пресованих дріжджів, 250 мл молока, 100 г цукру, 225 г масла кімнатної температури, цедра 1 апельсина, цедра 1 лимона, 2 ч. л. ванільного цукру, 0,5 ч. л. солі, прянощі до смаку (мелена кориця, кардамон, мускатний горіх, імбир), 150 г родзинок, 150 г журавлини, 75 г цукатів, 100 г мигдалю або суміші горіхів, 80 мл коньяку, 50–75 г масла для змащування, цукрова пудра для посипання.
Сухофрукти залити окропом на 2 хвилини, відцідити й залити коньяком, залишити настоюватися на ніч (можна настоювати кілька діб). Горіхи подрібнити. Молоко трохи підігріти, розчинити в ньому дріжджі та цукор, додати м’яке масло, цедру апельсина й лимона, ванільний цукор, сіль і прянощі, всипати борошно та замісити м’яке еластичне тісто.
Накрити тісто й залишити в теплому місці на 1–1,5 години до збільшення в об’ємі. Додати до тіста подрібнені горіхи та сухофрукти разом із коньяком, ще раз добре вимісити.
Поділити тісто на 2 частини, кожну частину легенько розкотити або розтягнути руками у пласт, сформувати штолени «конвертом» (один край накласти досередини, а іншим накрити зверху), перекласти на деко з пергаментом, накрити рушником і залишити на 40 хвилин, щоб підійшов.
Випікати при температурі 180 °C 40–60 хвилин до рум’яної скоринки. Готові штолени дістати з духовки, дати охолонути приблизно 5 хвилин, щедро змастити розтопленим маслом і посипати цукровою пудрою, обсипати доти, доки пудра не перестане танути. Повністю охолодити випічку, загорнути в пергамент і фольгу, зберігати в холодному місці, даючи штолену настоятися. Зберігатися може місяць спокійно.
Рецепт і фото Тетяни Мельничук
- Сирний штолен (німецький різдвяний кекс). Рецепт перевірений роками
- Англійський різдвяний кекс із «п’яними» сухофруктами