Пляцок “Смак осені”
- Форма – 20Х30 см.
- Тісто: 500 г борошна, 250 г маргарину, 18 г розпушувача, 200 г цукру, 10 г ванільного цукру, 3 жовтки, 50 г сметани
- Яблучна начинка: 1 кг яблук натертих, 150 г цукру, 3 ст. л. манної крупи, 1 ст. л. кориці
- Макова начинка: 300 г маку меленого, 200 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, 200 г цукру, 50 г вершкового масла, 100 мл молока, 3 білки.
Тісто: борошно та холодний маргарин перетерти в крихту, додати розпушувач і перемішати. Жовтки збити з цукром і ванільним цукром до білої пишної маси. Обидві маси змішати, додати сметану і замісити м’яке тісто. Поділити тісто на 3 частини, загорнути в харчову плівку і поставити в холодильник на 30 хвилин.
Яблучна начинка: очищені яблука натерти на грубій тертці, віджати сік, додати цукор, манну крупу та корицю, ретельно перемішати.
Макова начинка: мелений мак, борошно, розпушувач, цукор, м’яке вершкове масло та молоко добре перемішати до однорідності, додати збиті білки і акуратно вимішати лопаткою знизу догори.
Випікання: першу частину тіста розкотити і викласти на деко, застелене пергаментом. Розподілити яблучну начинку. Другу частину тіста розкотити і викласти макову начинку, рівномірно розрівняти. Третю частину тіста розкотити, накрити нею пляцок, проколоти виделкою поверхню. Випікати в розігрітій духовці при 180°С 50 хвилин до золотистого кольору.
Дати пляцку охолонути у формі, потім посипати цукровою пудрою і нарізати порційно.
Рецепт і фото Магдалини Шершун
Радимо також приготувати:
- Пляцок “Три смаки” з вишнями, маком та яблуками
- Пляцок-сирник з яблуками і маком