Листя салату — це не тільки смачний, але й корисний інгредієнт. Але в сезон його стільки, що весь не з’їси. Та й набридають однотипні салати щодня. Однак мало хто замислюється, скільки смачних і незвичних страв можна приготувати з цього овоча, використовуючи його не лише як добавку. Листя салату ідеально підходить для створення різноманітних страв, від ситних запіканок до легких супів і навіть закусок. У цій статті ми зібрали для вас кілька цікавих ідей, як використати листя салату в повсякденному і святковому меню. Дізнайтесь, як цей продукт можна перетворити на щось більше, ніж просто салат, і здивуйте своїх рідних новими смачними стравами!
Що приготувати з листя салату
“Заквасити салат, як огірочки, – радить Валентина Рашитова. – Часничок, кріп, сіль за смаком, скрутити рулетками, якщо лінь крутити, то порізати крупно, напхати банку щільно (бо при заквашенні салат зменшується вдвоє) зверху покласти скоринку житнього хліб,а загорнутого в марлю, щоб хліб не розійшовся серед салату. Залити розсолом, почекати поки закваситься – і вуаля буде вам смакота. Накладаємо в склянку разом з розсолом і смакуємо з картопелькою!”
“Моя бабуся теж квасила листя салату, але іншим способом, – розповідає Любов Воробйова. – Цілі гілочки салату помити і буквально кілька хвилин відварити. Далі все те, про що написано вище: часник, кріп, сіль. І це все заливала свіжою домашньою молочною сироваткою. Кваситься днів 2-3 і смакота. Ми називаємо його квашені листочки”.
“Найпростіший і найсмачніший літній салат: огірок,помідор
, листя салату
, гірчиця в зернах, соєвий соус, мед
, оливкова або соняшникова олія”, – радить Майя Ординська.
“Заверніть в салат домашній сир заправлений кропом, сіллю і часничком, у формі голубця. Смакота! А також потім можна протушкувати або підсмажити”, – рекомендує Оксана Кулик.
“Колись одна господиня порадила такий салат: зварити маринад до смаку: вода сіль, цукор оцет. Охолодити і потрошку вливати в розтерті варені жовтки. Цим соусом полити порваний салат.с Скришити туди білки з яєць. Ну дуже смачно! Дякую господині за пораду,” – ділиться Оксана Панасюк.
Крем-суп та інша смакота з листям салату
“Я готую крем-суп. У нас його називають “Підбивана шалата”: 1 л молока солодкого зварити, додати 3 л кефіру, коли закипить, додати 2 великі пучки салату дрібно порізаного, вимитого кропу, зеленого часничку, 5 хв проварити. Додати до 300 г сметани 2 ложки борошна, добре перемішати і вилити до каструлі, посолити. Вкинути 1 велику ложку доброго масла і готово. Можна їсти холодним, а ми їмо з кукурудзяною кашею. Спробуйте, дуже смачно”, – радить Оля Капчук.
“Можна приготувати смачний незвичайний салат: листя салату, помідор. огірок, філе апельсина, сир Фета. Заправка: оливкова олія, бальзамічний оцет, гірчиця, мед. А ще інколи до такого салату додаю відварений буряк, порізаний не великими кубиками і посипаю кунжутом або смаженим насінням льону”, – рецепт Лесі Огородницької.
“Салат можна заквасити так, як огірки, – радить Стефа Заверуха. – Помити кущики, корінці відрізати. На низ в банку покласти часник і кріп (часник можна з зеленню), поскладати тісненько салат і залити солоною водою. Точно не можу сказати скільки солі, просто щоб вода була трохи пересолена. На два дні і готово до картоплі – те що треба. Смачного!”
“Мене колись навчила знайома, як готують салат у Франції. У 0,5 скл. сметани 1 ч. ложку цукру, 2 ч. ложки оцту, дрібка солі (якщо густа сметана, дати трошки водички). Все перемішати. Тоді брати салат цілими листочками, складати на тарілку в один шар і поливати заправкою, потім знову салат і знову заправочка, і так робити, скільки собі забажаєте. Потім на вилочку наколюєте салатик, скручуєте, приблизно як на спагеті, і смакуєте!” – ділиться Наталія Козоріз.
“Ще один цікавий рецепт салату: до зеленого порваного салату зелена цибулька, варені яйця, філе варене чи смажене, кукурудза, сухарики, насіння соняшника або сезам, гірчиця, олія, можна огірки, помідори, зелень”, – рецепт Ірини Ступницької.
“Сир кисломолочний, побільше кропу, майонез, накладати ложкою на листок салату і скручувати в трубочки. Смачно, діти і гості із задоволенням їдять”, – каже Ліді Хованець.
Мініголубці, рулетики, пиріг з листям салату
“Рулетки з солено-часниковим сиром. Ріжу туди ще кропу і закручую рулети. Усередину можна порізати сосиску і закрутити”, – ділиться ідеєю Мар’яна Лебеда.
“Роблю салат “Білочка” (із плавлених сирків, з яйцями, майонезом і часником), замотую у листя салату, як голубці – така собі холодна закуска”, – рецепт Оксани Ситник.
“На шкварках протушуємо салат, даємо трошки оцту і вбиваємо яйця”, – рецепт Дарії Голуб.
“Ріжу зелену цибулю кладу на сковороду, на цибулю нарізане листя салату, роблю дві луночки, вибиваю два яйця, підсолюю і закриваю яйця порізаною петрушкою і кропом, накриваю кришкою на хвилини 2. Вітамінний сніданок готовий, обожнюю”, – каже Валентина Веремеєнко.
- Закуска з листя салату до шашликів “Салатка пікнікова”
- Салат із листям салату. Простий, але дуже смачний!