Особливим успіхом користуються малосольні огірки. Їх подають і до молодої картопельки, і до шашликів на природі, і як закуску. Є господині, які готують свіжі малосольні огірочки навіть за 5 хвилин! А от тим, хто полюбляє класичний смак, треба набратися терпіння і почекати хоча би ніч. Отже, як швидко і просто приготувати малосольні огірочки…
За 5 хвилин
- 2-3 молоденькі огірки з тоненькою шкіркою (з грубою скоринкою краще почистити), пів пучка свіжого зеленого кропу, 1 зубчик молодого часнику або 2-3 подрібнені часникові «стрілки», 1 ч. ложка солі (вона діятиме як скраб і допоможе огіркам виділяти сік, коли будемо перемішувати огірки з зеленню).
Огірки помийте, якщо треба – почистіть, наріжте дуже тоненько кружальцями (можна з допомогою шатківниці). Покладіть у каструлю чи пластиковий контейнер (до половини). Кріп та часник грубо порубайте і потовчіть, щоб виділили сік, додайте до огірків. Затим все це посипте сіллю, закрийте кришкою і потрясіть 5 хвилин. Огірки готові.
За 10 хвилин
- 0,5 кг огірків, 1-1,5 ст. ложки солі, 1 пучок молодого кропу, 2-3 зубчики часнику.
Огірки помийте, обріжте з обох сторін кінчики, розріжте кожен на 4 частини уздовж (або навпіл уздовж і впоперек). Складіть у банку або пластиковий контейнер з кришкою. Посипте сіллю, подрібненим кропом і часником. Закрийте банку або контейнер кришкою і добре потрясіть упродовж 1 хвилини. Затим поставте на 8-10 хвилин у холодильник. Все, можна подавати до столу!
За 15 хвилин
Свіжі малосольні огірки можна приготувати і в звичайному поліетиленовому мішку. Швидко і сердито. Цей спосіб – ідеальний для «польових умов», коли відпочиваєте на природі, працюєте на дачі, немає зайвого посуду і вода на вагу золота. Помиті огірки розріжте, як вам подобається, покладіть у чистий поліетиленовий пакет, посоліть, притрусіть нарізаними зеленим кропом та часником. Можна пофантазувати й додати свіжої молодої зелені селери, м`яти, естрагону, а також вичавити трохи соку з лимона.
За ніч
- На 3-літрову банку: 3 ст. ложки солі, 1 л гарячої (киплячої) води, суцвіття кропу, листя хрону, чорної смородини, вишні.
Класичний, безпрограшний гарячий спосіб. На дно банки покладіть половину зелені. При бажанні її можна порізати чи навіть порвати руками й потовкти – щоб віддала аромат і смак. Помийте невеличкі огірки (бажано з тоненькою шкірочкою), обріжте кінчики. Складіть огірки вертикально до половини, на них – кілька суцвіть кропу та порізаний на половинки часник. Потім викладіть решту огірків по плічка банки. Посипте сіллю й залийте киплячою водою. Зверху – решта листя хрону, вишні, смородини. Закрийте поліетиленовою кришкою і трохи переверніть, щоб сіль, яка впала на дно, розчинилась. Ставимо на ніч у найтепліше місце на кухні. Вранці огірки змінять колір, а розсіл втратить прозорість. А тепер їх можна їсти або відправити в холодильник, щоб з`їсти на вечерю.
За 2 дні
- Традиційний холодний спосіб – у банці чи каструлі. Все так само, як і в попередньому рецепті, але заливати огірки будемо холодною кип’яченою чи фільтрованою водою. Також сюди можна додати 1-2 ст. ложки цукру, 1 порізаний стручок гіркого перцю (на любителя), лавровий листок, чорний або духмяний перець горошком (по 5 штук).
Такі малосольні огірки будуть готові через 2 дні. Потім їх треба терміново поставити в холодильник, щоб уповільнити бродіння. Якщо починають перекисати, можна злити розсіл в іншу каструлю, прокип’ятити, знімаючи піну. Огірки промити, викласти зі свіжими спеціями в чисті банки, залити киплячим розсолом, зверху накрити товстим шаром листя хрону, вишні й чорної смородини, накрити поліетиленовими кришками і поставити в прохолодне місце. Це вже будуть квашені огірки на зиму.
- Мариновані огірки “Любов з першої банки”. Рецепт не проміняю на жоден інший!
- 5 перевірених рецептів консервованих салатів з огірків