Салати з огірків “Ніжинський”
4 кг огірків (можна шкірку не зрізати, але я зрізую, порізати кружечками), 0,5 кг моркви (потерти), 0,5 кг цибулі (півкільцями), 1 скл. олії, 200 г оцту, 5 ст. л цукру, 3 ст. л солі, 2 головки часнику (вичавити), 2 ч. л перцю меленого, 2 ст. л петрушки (порізати).
Моркву, цибулю, олію протушкувати до напівготовності. До огірків дати оцет, цукор, сіль, часник, перець, петрушку, охолоджену тушковану морку з цибулею. Залишити на 1 год. Скласти в банки і стерилізувати 40 хв. Із порції виходить 5 л (5 банок по 720 мл і 2 по 800 мл).
Огірки “Брусочками”
4 кг огірків, 250 мл олії, 250 мл цукру, 250 мл оцту, 100 г солі, 2 ст. л часнику вичавленого.
Огірки порізати брусками вздовж на 4 частини, а якщо великі – то ще впоперек. Усе змішати у мисці, залишити на 3 години. Розкласти в літрові банки (5 шт.) разом з маринадом що утворився. Стерилізувати 10 хв після закипання. Закрутити.
Салат з огірків “Без стерилізації”
3 кг огірків (кружечками), 1 кг цибулі (півкільцями), 100 г цукру, 100 г оцту, 40 г солі, 200 м олії, перець горошком, лаврове листя.
Усе скласти в каструлю. Варити до зміни кольору огірків.
Закрутити в стерильні банки. Виходить 6 банок по 0,5 л.
Салат з огірків з часником
4 кг огірків (кубиками), 200 г олії, 200 г оцту, 200 г цукру, 100 г солі, 2 ст. ложки перцю меленого (або коріандру), 2 ст. ложки часнику (вичавити), 2 ч. ложки перцю горошком.
Усе вимішати разом і залишити на 2 год постояти. Потім розкласти в банки і стерилізувати 20–25 хв (півлітрові банки).
Салат “Огірки в томаті”
Маринад закип’ятити: 0,5 л води, 0,5 л томатної пасти«Чумак», 200 г цукру, 2 ст. ложки солі, 120 г олії, 100 г оцту. 2 кг огірків, по 0,5 кг перцю і цибулі.
У киплячий маринад додати почищені і порізані кружечками огірки, перець соломкою і цибулю півкільцями. Тушкувати все 30 хв. Розкласти у банки, стерилізувати 10–15 хв.