малина

П’ять властивостей малини, про які варто знати

Яка малина найкорисніша? Скільки малини можна з'їдати на день і чим вона корисна? Кому не можна їсти малину?

Усі фрукти та овочі корисні, адже містять набір вітамінів та мікроелементів, антиоксиданти та клітковину. Особливо цінні ягоди, серед яких малина – справжня королева. Про корисні властивості малини має знати кожен!

Яка малина найкорисніша

Найбільше користі має лісова малина, яка виросла у природних умовах без застосування “хімії” та добрив. Єдина важлива умова – малина має рости в екологічно чистій місцевості, далеко від міст, промислових підприємств, автомобільних доріг.

Щодо домашньої або фермерської малини, максимальну користь мають сезонні ягоди, вирощені у вашій місцевості. Імпортні, що продають у супермаркетах у міжсезоння, транспортують на великі відстані. Тому найімовірніше, їх вирощують у теплицях, а плоди збирають завчасно, щоб вони залишилися щільними і не втратили товарного вигляду при переїзді. Очевидно, така малина не встигає накопичити максимальну кількість корисних речовин.

Найкорисніший спосіб заготівлі малини на зиму – заморожування. Це дозволяє зберегти максимальну кількість вітамінів у ягодах.

Також корисним є варення з малини, яке не піддавали термічній обробці. Йдеться про перемелену малину з цукром. Щоправда, велика кількість цукру не дозволяє з’їдати варення у великій кількості і може бути протипоказана, наприклад, людям із цукровим діабетом.

Варене малинове варення, джеми, компоти – радше ласощі, ніж корисний продукт.

Ще один спосіб заготівлі, який дозволяє зберегти у ягодах корисні речовини, – сушіння.

малина

Корисні властивості малини

Малина допомагає організму захиститися від раку

У складі малини є антиоксидантні речовини, які борються в організмі з вільними радикалами, запобігаючи пошкодженню клітин і розвитку небезпечних захворювань, в тому числі онкології.

Малина сприяє контролю рівня цукру в крові

Ця ягода багата на клітковину та інші корисні речовини, а також вона володіє низьким глікемічним індексом, тому відмінно підходить для перекусу. Малина насичує організм і не призводить до різкого сплеску цукру в крові.

Малина допомагає схуднути

Ягода містить кетони — речовини, які перешкоджають набору ваги й знижують тягу до цукру. Також малина активує кисневий і ліпідний обміни, які допомагає схудненню.

Малина зберігає молодість

Антиоксиданти, якими багата малина, допомагають також загальмувати процес передчасного старіння. А вітамін С стимулює вироблення колагену в організмі, покращуючи зовнішній вигляд шкіри, волосся і нігтів.

Малина запобігти артриту артриту

Ця ягода володіє антизапальними властивостями, які знижують ризик розвитку артриту і полегшують його симптоми. Дослідники говорять, що в малині є речовини, які блокують фермент, який викликає запалення в суглобах.

малина

Кому не можна їсти малину

  • Вживання малини слід обмежити людям, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту, особливо у стадії загострення, зокрема, зокрема, гастрит, виразку.
  • З обережність і в невеликих кількостях треба їсти малину людям, які мають проблеми з нирками. Адже ця ягода має сечогінний ефект, і стан хворого може погіршитися.
  • Не варто їсти малину при діареї, закрепі, подагрі, бронхіальній астмі.
  • Не їжте малину, якщо маєте на неї алергію.

Скільки можна з’їдати малини на день

Максимальна дозволена кількість малини для здорової людини на день – до 400 г ягід. Але краще з’їдати менше, проте щодня впродовж сезону.

Дітям можна вводити у раціон малину з шести місяців. Починати потрібно із вживання однієї-двох ягідок на день. Потрібно простежити, чи не викликає малина алергію у малюка.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook