Поради від знаного пасічника Володимир РОЩУКА
– Хіба може виникнути таке питання? – скажете ви. Мовляв, попивай собі гарячий чайок з медком та й лікуйся.
А це, власне, і є помилкою. Тому що коли додати гарячий чай у мед, лікувальний ефект буде зовсім не значним. Звісно, аромат відчуватимете, але цілющі властивості зменшаться, оскільки мед різко втрачає свої властивості при нагріванні понад +40°С.
Тому аби правильно лікуватися, апітерапевти радять вживати мед ось як:
1 ст. ложку меду розсмоктувати невеликими порціями як цукерку, тоді він максимально засвоюватиметься слизовою оболонкою ротової порожнини. Тільки після цього через 15–20 хвилин можна випити міцного гарячого чаю (ліпше квіткового).
МЕД – СНОДІЙНЕ. Добре з’їдати за вечерею 1 ст. ложку меду.
ВІД КАШЛЮ. На повільному вогні протягом 10 хвилин проваріть один лимон. Коли він стане м’яким (і шкірка зокрема), тоді з фрукту, розрізавши його навпіл, можна вичавити якнайбільше соку. Отже, отриманий сік зцідіть у склянку, додайте 2 ст. ложки гліцерину. Ретельно розмішайте і потім наповніть склянку доверху медом. Замість лимона можна використати яблучний оцет.
Якщо у вас…
– різкий кашель – заживайте по 1 ч. ложці протягом дня (попередньо збовтавши суміш);
– кашель, що турбує вночі, – випийте 1 ч. ложку на ніч і ще одну вночі;
– сильний кашель – приймайте 1 ч. ложку вранці, коли тільки-но встанете з ліжка, ще одну – до обіду, одну після обіду і ще по одній після вечері та на ніч;
– кашель йде на спад, зменшуйте кількість суміші. Вживати, до речі, можна і дорослим, і дітям.
СПАЗМИ М’ЯЗІВ. Цих неприємних відчуттів можна позбутися, якщо заживати по 2 ч. ложки меду під час кожного прийому їжі протягом тижня – поліпшення неодмінно настане! Відтак мед можна заживати упродовж невизначеного часу, аби уникнути рецидивів.
ПРОТИ ОПІКІВ. Обпечену ділянку треба змастити медом, зникне біль і не буде пухирів.
МЕДОВІ СТІЛЬНИКИ (або, як ми звикли їх називати, соти) – чудовий засіб для лікування деяких захворювань дихальної системи. Найбільш цілющі властивості має віск стільників, з яких повністю відкачали мед. Тож якщо жувати медові стільники – це добре впливатиме на слизову оболонку дихального тракту.
НЕЖИТЬ. Треба жувати медові стільники, або кришечки-печатки, які зрізають, коли відкачують зрілий мед (їх ще називають забрусами).
Також можна жувати медові стільники або кришечки при запаленні слизової оболонки придаткової пазухи носа. Жувати треба щогодини протягом 4–6 годин, тривалість – 15 хвилин. Після цього масу виплюнути.
При гострому запаленні слизової оболонки придаткової пазухи носа стане одного курсу лікування протягом дня. Ніс добре очищується, біль минає. Протягом ще одного тижня варто жувати медові стільники раз на день для запобігання рецидиву.
Рекомендую також жувати медові стільники раз на день, починаючи з осені й до червня, паралельно заживаючи під час їди 2 ч. ложки меду.