апостол Матій

22 серпня – День святого Матія, останнього апостола

Апостола Матія часто плутають з Матвієм, але це два різні учні Ісуса Христа. Матій став останнім апостолом, замінивши Юду-зрадника. Його вважають полкровителем будівельників, ковалів, теслярів, різників і кондитерів.

Іноді трапляється, що людина не впевнена, чи посідає своє місце житті, чи займається тим, чим насправді має, чи не переплутала з кимось свою долю? Можливо, треба займатися зовсім іншим… У такому разі моляться до святого Матія (тільки не плутайте його з Матвієм). Матій став останнім апостолом Ісуса Христа. Його вважають заступником будівельників, ковалів, теслярів, різників і кондитерів. До нього моляться безплідні подружні пари, а також діти, які починають навчання. Святого апостола Матія вшановують 22 серпня.

Матій і Матвій – два різні апостоли

Матій «від початку» був при Ісусі, але спершу не входив до кола найближчих, його учнів. Він став апостолом тільки після того, як Юда Іскаріот зрадив Ісуса. Апостоли вирішили, що потрібно доповнити число обраних, що їх має бути саме 12. Тому вони кинувши жереб, вибрали Матія на місце Юди-зрадника.

Досі іноді християни плутають Матія з Матеєм (Матвієм), який був не тільки апостолом, а також євангелістом. Насправді ж відрізняються і їхні імена, і долі.

Ймовірно, Матія вибрали апостолом «помилково», і зараз нерідко плутають з іншим учнем Ісуса. Але це не завадило йому стати ревним послідовником Христа.

Матій, за свідченням Діянь Апостолів, був із Господом та Його учнями «від Йоанового хрещення». Тобто він міг чути сказані Предтечею слова про Агнця Божого, а також і голос Отця, що його присутні тоді на Йордані сприйняли за грім. Матій був також свідком воскресіння.

Після цього апостоли кинули жереб, кому в якій країні проповідувати Слово Боже. Матію дісталася Юдея, потім він проповідував в Ефіопії, де дуже постраждав. Його тягнули по землі, били, стругали тіло залізними кігтями, палили вогнем. Але Дух Святий підтримував його і він з радістю терпів усі муки.

Його випробування продовжилися у Македонії. Його схопили і змусили випити отруту, від якої люди сліпли. Коли ж Матій її випив, він не осліп і, поклавши руки на постраждалих, які осліпли від цієї отрути, зцілив понад 250 людей. Іменем Христовим Матій повертав зір сліпим, слух глухим, кривих випростовував, помираючих до життя повертав, виганяв бісів, прокажених очищав.

Його імовірні останки зараз перебувають в Німеччині, у Трірі, в абатстві св. Матія; частина реліквій – у Римі, в базиліці Санта Марія Маджоре. За іншою традицією вважається, що могила апостола знаходиться в фортеці Гоніо в Аджарії.

В іконографії Матій зображається у довгій підперезаній туніці та плащі. Він тримає книгу або зброю: меч, сокиру, спис (за легендами, це знаряддя його смерті).

Молитва до святого Матія

О, Славний Святий Матій, за Божим задумом випало на тебе зайняти місце нещасного Юди, який зрадив свого Вчителя. Ти був обраний через знак щирості твого життя і заклик Святого Духа. Обдаруй нас благодаттю провадити ту ж чесність життя і, бути поклаканими тим же самим Духом, щоб щиро служити Церкві. А після життя, повним завзятих і добрих справ, супроводи нас на небеса, щоб співати вічно хвалу Отцю, Сину і Святому Духу.

Молитва до апостола

Святий, славний і всехвальний апостоле (ім’я)! Від Христа Спасителя безпосередню ти прийняв Його владу й доручення відпускати людські гріхи. Через моє щире покаяння перед Господом відпусти безліч гріхів моїх. Амінь.

Разом із моїми молитвами заступництвом твоїм ублагай Господа Бога, щоб Дух Святий, Який зійшов на тебе у вигляді язика вогненного, освятив і мене, недосконалого й грішного. Розум направив, почуття очистив, тіло зміцнив. І щоб, слідуючи за Божественною наукою, яку ти проповідував, я добро творив, зла уникав і по такому і мирному житті в світі цьому сподобився вічного спасіння й блаженства у Царстві Небесному. Амінь.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook